Pakistanska vlada pregovara s talibanima

sanel
By sanel

Premijer Pakistana Nawaz Sharif potvrdio je, za vrijeme posjete Londonu, da je njegova zemlja počela pregovore s talibanima kako bi se zaustavilo, kako je rekao, ubijanje nedužnih ljudi i pripadnika služba sigurnosti.

Pakistanski talibani, krovna skupina manjih frakcija koje djeluju neovisno o afganistanskim saveznicima, bore se za stvaranje svoje države u Pakistanu i vlada pregovorima želi prekinuti višegodišnje sukobe.

No, ta skupina do sada nije bila spremna pregovarati.

Sharif je izabran za premijera djelimično zahvaljujući i obećanju da će pregovarati s talibanima na sjeverozapadu zemlje koji su do sada ubili više hiljada civila i pripadnika sigurnosnih snaga.

Dijalog u ustavnim okvirima

„Premijer Sharif je priopćio da je dijalog s talibanima počeo“, navodi se u saopćenju londonskog Visokoga povjerenika za Pakistan, uz napomenu kako se premijer „nada i moli da taj dijalog uspije u pakistanskim ustavnim okvirima“.

Još se kaže kako Pakistan istovremeno jača svoje protuterorističke kapacitete.

Premijer Šarif je potvrdu o početku pregovora s talibanima objavio na sastanku sa zamjenikom britanskoga premijera Nickom Gleggom.

Na tome je sastanku govorio i o pakistanskim odnosima s Indijom, o globalnome energetskom tržištu te o gospodarskim reformama u Pakistanu.

Britanski premijer David Cameron ugostio je Šarifa i afganistanskoga predsjednika Hamida Karzaija u Londonu početkom ove sedmice te razgovarao s njima o afganistanskome mirovnom procesu.

(AJ Balkans)

Share This Article