Turska: Marame u parlamentu nakon 14 godina

sanel
By sanel

Četiri poslanice, pripadnice vladajuće turske stranke Pravde i razvoja (AKP) prisustvovale su sjednici parlamenta sa maramama na glavi, prvi put poslije 14 godina.

Odluka parlamentarki Sevde Beyazit, Gulay Samanci, Nurcan Darbulak i Gonul Bekin Sahkulubey da uđu u Parlament sa hidžabom, podsjetila je mnoge na Merve Kavakci koja je izbačena iz Parlamenta 1999. godine, navodi agencija Anadolija.

Turska vladajuća partija AKP je 30. septembra ukinula dugogodišnju zabranu nošenja marama u javnim službama u sklopu paketa reformi koji ima za cilj unapređivanje demokratije i građanskih sloboda, prenio je AFP.

Hidžab za glavu i dalje ne smiju nositi sudije, tužioci i vojno i osoblje u službama sigurnosti.

Ukidanje dugogodišnje zabrane je podržao turski premijer Recep Tayyip Erdogan, čija supruga, također, nosi maramu, kao “korak ka normalizaciji”.

Osjetljivo pitanje

Pokrov za glavu je veoma osjetljivo pitanje u Turskoj i protivnici ovu odluku vide kao “nadolazeći politički islam koji je u suprotnosti sa sekularnom tradicijom”.

Godine 2010. ustavne promjene donijele su izmjene koje su omogućile nošenje marame ženama na univerzitetima. Od tada mnogi univerziteti dopuštaju studenticama da uđu u kampuse sa hidžabom, ali je pokrivanje žena na tradicionalni muslimanski način i dalje bilo zabranjeno u državnim institucijama.

Paket demokratizacije je, pored ostalog, otvorio vrata državnih institucija za žene sa hidžabom. Paket je još donio niz reformi u oblasti političkih prava, slobodu obrazovanju na različitim jezicima i dijalektima u privatnim školama, propagande na jezicima koji nisu Turski, odbacivanja studentske zakletve, legalnih garancija o privatnim podacima.

(AJ Balkans)

Share This Article