Od proljeća do zime ubijeno 2.000 policajaca u Afganistanu

sanel
By sanel

Više od 2.000 afganistanskih policajaca ubijeno je od početka “sezone borbi”, perioda intenzivne aktivnosti talibanskih pobunjenika od proljeća do zime, izjavio je u utorak zamjenik afganistanskog ministra vanjskih poslova.

Talibani, koji vode žestoku pobunu u Afganistanu nakon što ih je vojna koalicija predvođena Amerikancima otjerala s vlasti 2001. godine, pokrenuli su 27. aprila operaciju “Halid Bin Valid” kojom je obilježen početak sezone borbi.

Od tog dana, “talibani su izveli 6.604 operacije, od kojih 50 samoubilačkih napada i 1.704 direktna napada na policiju”, izjavio je novinarima u Kabulu general Salim Ehsas, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Aktivnosti pobunjenika prouzročile su smrt “1.273 agenta državne policije, 779 agenata lokalne policije, 858 civila”, a bilo je oko “5.500 ranjenih” među policajcima i civilima, dodao je on.

U ove brojke ne ulazi broj žrtava unutar vojske koje ministarstvo odbrane ne objavljuje redovno. Prema podacima američkog ministarstva odbrane, svaki mjesec je u sukobima ubijeno oko 400 afganistanskih policajaca i vojnika.

General Ehsas je naglasio da se većina operacija pobunjenika odnosi na pokrajine u blizini glavnog grada, kao što su Logar i Ghazni.

– Period koji se završava bio je vrlo težak – kazao je on. Pobunjenici su “htjeli da pokažu da afganistanske snage nisu sposobne obezbjediti sigurnost zemlje, ali su ih naša vojska, naša policija i ostale snage sigurnosti neutralizirale”.

Afganistanske snage su sve češće izložene nasilju otkako su zamijenile NATO-ve Međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) u obezbjeđivanju sigurnosti u zemlji.

Stalno nasilje u Afganistanu, pored 12 godina prisutnosti zapadnih vojnih snaga, izaziva strah od novog građanskog rata u zemlji kada se povuče 87.000 NATO-vih vojnika krajem 2014. godine.

(Fena)

Share This Article