Policija upala na Al-Azhar da rastjera Muslimansku braću

sanel
By sanel

Egipatska policija u srijedu je upala u univerzitet Al-Azhar u istočnom kairskom kvartu Nasr City kako bi rastjerala pristalice Muslimanskog bratstva, navela je državna novinska agencija Mena riječi zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvi put od presude suda iz 2010. godine, policijske snage poslane su u kampus univerziteta na zahtjev njegovog rektora Osame el-Abda, dodao je zvaničnik, prenosi Xinhua.

Od početka akademske godine, studenti koji podržavaju Bratstvo zahtijevaju povratak na vlast svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i održavaju proteste u kampusu.

Na televizijskim snimcima u srijedu prikazani su studenti kako upadaju u prostorije univerziteta, držeći rektora blokiranog u njegovom uredu.

Rektor je zatražio od policije da intervenira kako bi zaštitila živote ostalih studenata i javnu imovinu nakon što je izbilo nasilje i otvorena je vatra, dodao je zvaničnik.  

Vodeća islamska obrazovna institucija u svijetu nalazi se samo nekoliko kilometara od trga Rabaa Al-Adawia, glavnog mjesta okupljanja Mursijevih pristalica, prije nego što su ih vlasti tu rastjerale 14. augusta. Studenti su pokušali da obnove protestni kamp, ali snage sigurnosti drže situaciju pod kontrolom.  

Premijer Hazem Beblawi izjavio je u srijedu da se sigurnost na  egipatskim univerzitetima mora obnoviti.

(Fena)

Share This Article