Palestinci: Izrael uništava mirovni proces

sanel
By sanel

Palestinci su optužili Izrael da pokušava upropastiti mirovne pregovore planovima o izgradnji 1.500 domova za jevrejske naseljenike u Istočnom Jerusalemu.

Ti planovi su objavljeni samo nekoliko sati nakon što je 21 palestinski zatvorenik pušten na Zapadnu obalu, a petero u Pojas Gaze, na osnovu dogovora kojim su pregovori obnovljeni posredstvom SAD-a krajem jula.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeine rekao je da taj potez “uništava mirovni proces i da je poruka međunarodnoj zajednici da je Izrael zemlja koja ne poštuje međunarodno pravo”.

Planovi o izgradnji u anektiranom Istočnom Jerusalemu pojavili su se u medijima skoro odmah nakon što je jučer iz zatvora oslobođeno 26 Palestinaca.

Poziv na prekid pregovora

Nešto kasnije je jedan visoki izraelski zvaničnik potvrdio za AFP da su se premijer Benjamin Netanyahu i ministar unutrašnjih poslova Gideon Saar dogovorili o četiri građevinska plana u Jerusalemu.

Skoro isto se desilo 13. augusta kada je na slobodu puštena prva grupa od 26 palestinskih zatvorenika.

Tada je Izrael najavio izgradnju više od 2.000 novih domova za jevrejske naseljenike, uglavnom u Istočnom Jerusalemu.

Hamas je pozvao Palestinsku upravu i predsjednika Mahmouda Abbasa da prekine pregovore jer oni “ohrabruju izraelsko naseljavanje”.

“Pregovori Palestinske uprave sa okupatorom sada osiguravaju (Izraelu) pokriće za te zločine,” rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

(Agencije)

Share This Article