Britanija će izdavati obveznice u skladu s pricipima Islama

sanel
By sanel

Obraćajući se učesnicima devetog Svjetskog islamskog ekonomskog foruma koji se održava u Londonu, britanski premijer David Cameron rekao je da su organizatori bili u pravu kad su izabrali taj grad, s obzirom na to da je London finansijska prijestolnica svijeta.

– London je već sada najveći centar islamskih finansija izvan islamskog svijeta, ali naše ambicije su još veće. Ja želim da London, uz Dubai i Kuala Lumpur, postane jedan od glavnih centara islamskih finansija u svijetu – istakao je Cameron.

On je poručio da je investiranje u London dobro za investitore iz islamskih zemalja, a da je otvaranje Londona za njihove investicije dobro za Veliku Britaniju.

– Ovdje imate na raspolaganju najbolje advokate, računovođe, banke i savjetnike na svijetu. Kako bismo od Britanije napravili najbolje mjesto za biznis u Evropi, smanjili smo korporativni porez na 20 posto, što je najniže među zemljama članicama G7, i skratili smo vrijeme potrebno za pokretanje biznisa – naglasio je Cameron.

Dodao je da Britanija danas ima više banaka koje su usklađene s principima islamskog bankarstva od bilo koje zemlje na zapadu, kao i više od 25 advokatskih kancelarija koje pružaju usluge iz oblasti islamskih finansija.

– Britanija je zemlja koja je spremna da primi vaše investicije, koja cijeni vaše prijateljstvo i koja nikada neće odbaciti nikoga zbog njegove rase ili vjere – poručio je Cameron.

Naglasio je da njegova vlada želi da bude prva izvan islamskog svijeta koja će izdavati obveznice koje su u skladu s islamskim principima te da Ministarstvo finansija radi na tehničkim detaljima oko izdavanja takvih obveznica u vrijednosti oko 200 miliona funti, što bi trebalo početi naredne godine.

– Pored toga, danas je Londonska berza najavila stvaranje novih indeksa koji neće samo identificirati kompanije koje zadovoljavaju tradicionalne islamske principe ulaganja, već će i  koristiti neke od najnaprednijih tehnika za provjeru finansijskih indikatora – kazao je Cameron.

(Fena)

Share This Article