London: Počeo deveti svjetski islamski ekonomski forum

sanel
By sanel

Deveti svjetski islamski ekonomski forum (WIEF), koji se ove godine održava pod motom “Changing World, New Relationship”, počeo je danas u Londonu, javlja izvještač Agencije Fena sa tog skupa.

Musa Hitam, predsjedavajući Fondacije WIEF, koja je organizirala forum, istakao je u pozdravnom govoru da je ovogodišnji forum historijski događaj jer je  prvi put organiziran izvan islamske zemlje i okuplja rekordan broj od 2.700 učesnika iz 128 zemalja.
 
Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmed Mohammed Ali kazao je da je za postizanje globalnog mira neophodno smanjiti raskorak u ekonomskom razvoju, što zahtijeva intenzivnu saradnju i razvijanje povjerenja.
 
On je naglasio da su svijetu potrebni lideri koji neće žrtvovati ljudsko dostojanstvo zarad ekonomskog razvoja.
 
Otvarajući Forum, premijer Malezije Najib Razak rekao je da ova manifestacija ubrzano postaje ozbiljna platforma za razmjenu ideja između islamskog i neislamskog svijeta.
 
Poručio je učesnicima da se susreću u vrijeme nade jer globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali i u vrijeme neizvjesnosti jer se čini da su izliječeni samo simptomi, a ne i sama bolest.
 
– U toku je globalna debata o budućnosti tržišne ekonomije i o tome kako kapitalizam može služiti ljudima i državama, a ne samo elitama. Dok tražimo nove i održive modele moramo voditi računa o jednom načinu da povećamo produktivnost, poboljšamo donošenje poslovnih odluka i ojačamo ekonomije, a to znači  da je vrijeme da stavimo žene u središte priče o globalnom rastu – kazao je Razak.
 
Ovogodišnji forum okupio je oko 1.500 političkih i poslovnih lidera iz cijelog svijeta
 
Na forumu će, između ostalih, govoriti sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Afganistana Hamid Karzai, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, premijer Pakistana Nawaz Sharif, zamjenik premijera Turske Ali Babacan, zamjenik premijera Kazahstana Asset Issekeshiev i zamjenik premijera Iraka Rowsch Nuri Shaways.
 
Također, najavljeno je i specijalno obraćanje britanskog premijera Davida Camerona.
 
Glavna tema foruma bit će kako biznis može pomoći u gradnji veza između islamskog i neislamskog svijeta koje prevazilaze političke i religijske razlike.
 
Osim toga, bit će govora o iskorištavanju potencijala koji predstavljaju žene kao kritični pokretači rasta, usklađivanju islamskog i konvencionalnog bankarstva, te razvoju tehnološke saradnje između islamskih i evropskih ekonomija.
 
Podršku organizaciji ovog foruma pružile su vlade Malezije i Ujednjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ured gradonačelnika Londona Borisa Johnsona.
 
Dosadašnji forumi održani su u Maleziji (četiri puta), Pakistanu, Kuvajtu, Indoneziji i Kazahstanu.

 

(FENA)

Share This Article