Suđenje Mursiju počinje 4. novembra, Mursijevi advokati samo u svojstvu “posmatrača”

sanel
By sanel

Pravni tim prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija, koji je vojnim udarom svrgnut s vlasti, neće učestvovati u njegovoj odbrani, već će suđenju prisustvovati samo kao “posmatrači”, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Mursijevog pravnog tima Mustafa Azb kazao je u izjavi za AA kako njegov pravni tim neće učestvovati u odbrani, jer Mursi ne prihvata suđenje.
 
“Mursi odbija suđenje, jer je protuzakonito. Zbog toga u njegovoj odbrani neće učestvovati nikakvi advokati. Pravni tim prisustvovaće suđenju samo u svojstvu ‘posmatrača”, rekao je Azb.

Azb je istakao kako će sva saopštenja u vezi sa suđenjem svrgnutom egipatskom predstavniku davati zvanični glasnogovornik Morsijevog pravnog tima Mohammed Ad-Demata.

“Pozivam sve zagovornike pravde na svijetu, pravnike, advokate da prisustvuju kao posmatrači ovom suđenju, da posvjedoče ovoj ‘pravdi’ i kriminalu koje je policija sprovela uz pomoć Glavnog tužilaštva Egipta prema protivnicima udara”, poručio je Azb.
 
Mursijeva porodica stoji iza svojih ranijih izjava da suđenje ne vide kao legitimno, te da ga odbijaju.
 
Prvo ročište na suđenju Mursiju, liderima Muslimanske braće i osobama koje su radile u Predsjedništvu Egipta zbog odgovornosti za smrt demonstranata zakazano je za 4. novembar.

(AA)

Share This Article