Libijski Berberi traže veća ustavna prava

sanel
By sanel

Manjinski Berberi protestirali su u nedjelju u libijskom naftnom terminalu, kojim zajednički upavljaju libijska Vlada i italijanska naftna kompanija ENI, zaprijetivši blokadom izvoza nafte ako se ne usvoje njihovi zahtjevi za većim ustavnim pravima, objavio je dužnosnik kompanije.

Berberi su čamcima stigli u kompleks Mellitah, zajednički projekt ENI-ja i libijske Nacionalne naftne korporacije, rekao je predstavnik radnika Munir Abu Saud.

Terminal kapaciteta oko 160.000 barela na dan nalazi se blizu Zuware, grada zapadno od Tripolija.

Demonstranti i radnici u štrajku, koji traže politička prava, veće plate ili veći udio u prihodima od izvoza nafte, ranije su zatvorili većinu luka na istoku Libije, dok je Vlada u septembru uspjela deblokirati luke na zapadu zemlje.

U utorak rasprava u Parlamentu

Zamjenik predsjednika Parlamenta Saleh Makhzum rekao je da je to tijelo počelo razgovore s demonstrantima i da će o tome pitanju raspravljati u utorak.

Berberski demonstranti traže veći utjecaj u budućoj komisiji, koja bi trebala izraditi novi ustav države nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Muammera Gaddafija 2011. godine.

Berberi i ostale etničke manjine protive se pravu komisije da glasa o pojedinim ustavnim pitanjima i traže da se se odlučuje konsenzusom.

Libija proizvodi oko 600.000 barela nafte dnevno, u odnosu na 1,6 miliona barela prije svrgavanja Gaddaffija.

Slaba centralna Vlada ne uspijeva kontrolirati lokalne naoružane skupine i riješiti političke sukobe, koji ometaju poratnu obnovu i napore za izgradnju državnih institucija.

(AJB)

Share This Article