Pakistan se sjeća okupacije Kašmira

sanel
By sanel

U glavnom gradu Pakistana, Islamabadu, održani su protesti povodom 66. godišnjice okupacije Kašmira od indijske vojske, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA). Protesti se održavaju svake godine povodom godišnjice okupacije Kašmira, koju je indijska vojska izvršila 1947. godine. Pad Kašmira pod kontrolu Indije u Pakistanu se obilježava kao “Black Day”, tj. “Crni dan”.

Također, i ove godine su Pakistanci i Kašmirci izašli su na ulice i protestovali protiv Indije.

Na demonstracijama održanim ispred Instituta muslimana u Islamabadu Pakistanci su nosili transparente s natpisima “Pakistan se nikad neće odreći Kašmira”, “Kraj smrti u Kašmiru”, “Indija, povuci se iz Kašmira”, a uzvikivali su i slogane za slobodu Kašmira.

Bivši stalni ambasador Pakistana u Ujedinjenim nacijama (UN) Ekrem Zeki u izjavi za Anadolu Agency podsjetio je da Indija drži Kašmir pod okupacijom od 1947. godine do danas.

“Hiljade muslimana pretrpjeli su veliku bol tokom proteklih godina u Kašmiru. Ovakve stvari se još uvijek dešavaju. Prošle sedmice otvorena je topovska vatra u Pakistantopragi Silakotu. Ali ne treba zaboraviti da je predstojeća godina i izborna godina u Indiji. Zbog zabrinutosti za glasove, pokušavaju povećati sukobe sa Pakistanom”, rekao je Zeki.

Nakon što su Pakistan i Indija 1947. dobile nezavisnost od Velike Britanije, Pakistan je tražio muslimansku regiju Kašmir, ali tadašnji vladar Kašmira sklopio je sporazum sa Indijom pa je i ta regija je pripala navedenoj državi.

Nakon toga došlo je do rata za Kašmir koji je izbio 27. oktobra 1947. godine. Indijska vojska je uspostavila kontrolu nad Kašmirom.

(AA)

Share This Article