Egipat: Poziv na nove proteste u utorak

sanel
By sanel

Koalicija udruženja koja podržavaju svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija pozvali su na nove proteste za “nezavisnost sudstva” u utorak, 29. oktobra, javlja Anadolija.

Nacionalna alijansa za odbranu legitimnosti u saopćenju od subote navela je da okupljanja imaju za cilj “odbraniti časne egipatske sudije i sudstvo”.

Protesti će biti organizirani povodom pokretanja disciplinskog postupa protiv Walida Sharabija, glasnogovornika Pokreta “Sudija Egipta”, koji je kritizirao zbacivanje legalno izabranog predsjednika Mursija sa vlasti.

Sharabija terete za ”umiješanost u politiku”.

Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, zbačen je sa vlasti 3. jula.

Odbačena tužba protiv ElBaradeija

Sud u Kairu odbacio je u subotu tužbu protiv dobitnika Nobelove nagrade Mohameda ElBaradeija zbog njegove ostavke na mjesto potpredsjednika Egipta, na koju se odlučio u znak protesta zbog krvavog obračuna vlasti s pripadnicima Muslimanske braće.

U tužbi, podnijetoj u augustu, ElBaradei, koji je napustio Egipat nakon ostavke, optužuje se da je izneverio poverenje opozicionog Fronta za nacionalni spas koji je predstavljao.

Sudski izvori navode da je sud odbacio predmet, prenosi AFP.

U znak protesta zbog krvavog obračuna snaga bezbjednosti s pristalicimava Mursija, kada je život izgubilo na stotine njih, ElBaradei je 14. augusta podnio ostavku na mjesto u Vladi koju je formirala vojska nakon svrgavanja predsjednika Mursija.

Studenti nastavili proteste

Studenti Univerziteta Al-Azhar u Egiptu nastavili su i u subotu s antivladinim protestima, uprkos negodovanjima vlasti, prenosi Anadolija.

Studenti su nosili transparent “Studenti protiv vojnog udara“ te uzvikivali slogane protiv pristalica vojnog udara.

S druge strane, članovi Obrazovnog kluba ”Azhar” žele da studenti prestanu s protestima, te su podnijeli zahtjev da se provede Zakon o vanrednom stanju, kako bi se spriječili daljnji protesti.

Predsjednik kluba Huseyin Uveyda rekao je da se protesti moraju spriječiti, kako univerziteti i obrazovanje ne bi pali pod utjecaj politike.

Zakon o vanrednom stanju u Egiptu dozvoljava snagama sigurnosti zabranu političkih protesta i pritvaranje demonstranata.

(AJ Balkans)

Share This Article