Tunis: Opozicija se vraća nacionalnom dijalogu

sanel
By sanel

Opozicioni Pokret za nacionalnu slobodu u Tunisu je donio odluku da učestvuje na sastancima svenacionalnog dijaloga, sa kojih se prethodno povukla, nakon što je premijer Ali Larayedh najavio da će vlada dati ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od čelnika Pokret za nacionalnu slobodu Ahmed Nejib es-Sabi izjavio je da će Pokret učestvovati u nacionalnom dijalogu kako bi se prebrodila politička kriza u kojoj se zemlja nalazi.
 
“Vratili smo se nacionalnom dijalogu koji će trajati četiri sedmice. Prioritet na sastancima će biti da se izabere predsjednik nezavisne vlade”, kazao je es-Sabi.
 
Podsjetimo, Pokret za nacionalnu slobodu je jučer saopćio da neće učestvovati na sastancima nacionalnog dijaloga sve dok ne dobiju garanciju da će vlada dati ostavku.
 
Inače, premijer Ali Larayedh je jučer izjavio da je vlada Tunisa spremna da podnese ostavku za tri sedmice ukoliko su svi ostali uvjeti za tranziciju ispunjeni.
 
Tunis se nalazi u teškoj političkoj krizi zadnja tri mjeseca, a nakon ubistva lidera opozicije Mohameda Brahmia.
 
Uoči izjave premijera, jučer su se na ulicama Tunisa ponovo održavali protesti na kojima je traženo od Vlade Tunisa da podnese ostavku.
 
Demonstracije su održavane na istom mjestu gdje i veliki protesti 2011. godine kada je oboren autokratski režim Zine El Abidine Ben Alia.
 
Protesti su potaknuti pogibijom šest pripadnika snaga sigurnosti, a nakon sukoba koji su potresli provinciju Sidi Bouzid.
 
Predsjednik Moncef Marzouki proglasio je tri dana žalosti nakon ovog incidenta. Istovremeno, održavaju se demonstracije podrške vladi.

(AA)

Share This Article