Srbija će tražiti službenu ispriku Turske

sanel
By sanel

Izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana “Kosovo je Turska – Turska je Kosovo“ izazvala je oštre reakcije visokih srpskih dužnosnika, a prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zatražiti ispriku Ankare.

„Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedozvoljeno ponašanje u međunarodnim odnosima i treba da vidimo kakve će biti reakcije drugih zemalja“, rekao je Vučić za Naše novine i naglasio kako Erdogan „veoma dobro zna da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova“.

Vučić, koji je u službenom posjetu Tel Avivu, kaže kako Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namjere nekih zemalja u okruženju i da se mnogi „skrivaju iza lepih reči, ali je bilo potrebno da prorade emocije i da se shvati kakvi se interesi kriju iza kulisa“.

‘Oštro, ali razumno’

Sugerirajući da Srbija treba reagirati „oštro ali razumno“, Vučić je poručio kako se mora učiniti sve da „ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međunarodne zajednice“.

Ranije je premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio Erdoganovu izjavu kao nediplomatsku, dok su je Vučić i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović nazvali skandaloznom.

„Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca“, rekao je Dačić za Večernje novosti.

Očitovao se i predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović.

„Erdoganova izjava je teška i skandalozna i ne vodi poboljšanju naših odnosa. Očekujem osudu naših zvaničnika, ali se nadam da će reagovati i međunarodna zajednica“, izjavio je Stefanović za Radio-televiziju Vojvodine.

‘Izjave nisu prijateljske’

Ministarstvo vanjskih poslova poslova Srbije također je osudilo izjavu turskog premijera Erdogana i ocijenilo kako takve izjave „ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske“ te da odstupaju od uvjeravanja koja srbijanski dužnosnici dobijaju u službenim kontaktima s turskim kolegama.

Erdogan je u četvrtak, tijekom posjeta Prizrenu, rekao da je „Kosovo Turska, a Turska Kosovo“, te da Kosovo i turski narod imaju istu povjest i civilizaciju.

„Kada dođem na Kosovo, osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i mi ćemo nastaviti pomagati Kosovo“, rekao je tom prilikom Erdogan.

Premijer Erdogan i njegov albanski kolega Edi Rama nazočili su u Prištini i svečanom otvaranju novog terminala u prištinskoj zračnoj luci.

(AJ Balkans)

Share This Article