Za zabranu bespilotnih letjelica i Pakistan

sanel
By sanel

Pakistanski premijer Nawaz Sharif, koji je u službenom posjetu Washingtonu, zatražio je od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da zaustavi napade bespilotnim letjelicama na sjeverozapadu njegove zemlje.

„Spomenuo sam pitanje bespilotnih letjelica na našem sastanku, inzistirajući da je potrebno zaustaviti takve napade“, rekao je Sharif novinarima nakon sastanka s Obamom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik nije posebno spomenuo to pitanje pred novinarima, a u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju zemalja „utemeljeni na principima poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Obama je novinarima rekao da se „premijer Sharif jasno angažirao na smanjivanju učinaka terorizma na Pakistan“.

Od 2004. između 2.000 i 4.700 ljudi, među kojima stotine civila, ubijeno je u više od 300 napada bespilotnim letjelicama u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana.

Borba protiv terorizma

Sharif je već i prije susreta s Obamom, u govoru na jednoj konferenciji u Washingtonu, naglasio kako „korištenje bespilotnih letjelica nije samo kršenje suvereniteta zemlje, već ide i nauštrb pakistanske borbe protiv terorizma“.

Odnosi Washingtona i Islamabada imali su posebnu tešku krizu nakon američkog napada u kojem je u maju 2011. ubijen Osama bih Laden koji se skrivao na pakistanskom teritoriju.

Danas su odnosi najviše opterećeni pitanjem bespilotnih letjelica.

Obama je također obećao da će raditi na sporazumu s Afganistanom za razdoblje nakon 2014. godine koji će biti dobar i za Pakistan.

Do kraja iduće godine iz Afganistana treba otići oko 87.000 vojnika NATO-a, a Obama je izrazio uvjerenost u skoro postizanje sporazuma s afganistanskim vlastima, koji će „biti ne samo dobar za Afganistan, nego će dugoročno štititi i Pakistan“.

AI: Napadi su ratni zločin

Uoči sastanka predsjednika Obame i premijera Sharifa, Amnesty International je objavio svoj izvještaj u kojem je upozorio da „SAD mora prekinuti tajnovitost koja obavija njihove ubojite napade bespilotnim letjelicama u Pakistanu i suditi odgovornima za te ilegalne napade”.

U izvještaju od 60-ak stranica ta organizacija za zaštitu ljudskih prava poziva SAD da objavi informacije o napadima bespilotnim letjelicama kako bi se vidjelo poštuju li međunarodno pravo što bi mogao biti slučaj primjerice ako nastoje neutralizirati neposrednu prijetnju za Washington.

Amnesty International otišao je i korak dalje te prozvao američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) da je, koristećii bespilotne letjelice za zračne napade u Pakistanu, odgovorna za nezakonita ubojstva, od kojih neka imaju razmjere ratnih zločina.

I Human Rights Watch je, u odvojenom izvještaju, utvrdio kako se u nekoliko napada u kojima su nasumice ubijani civili kršilo međunarodno pravo.

(AJB)

Share This Article