SAD za saradnju i nakon saudijske odbijenice

sanel
By sanel

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom i pored činjenice da je ta zemlja odbacila mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

„Članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a daje priliku da se izravno prate sva događanja na Bliskom istoku, kao što je i stanje u Siriji, Iranu i Egiptu. Naravno da Saudijska Arabija ima pravo odlučiti želi li mjesto u Vijeću sigurnosti. I nakon ovoga ćemo nastaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom“, rekao je Carney.

S druge strane, šef Obavještajne službe Saudijske Arabije Prens Bender bin Sultan izjavio je kako će ta zemlja reducirati saradnju s Washingtonom zbog nezadovoljstva u vezi s politikom SAD-a u Siriji i Iranu.

Saudijska Arabija je ranije odbila mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, samo dan nakon što je izabrana u to tijelo, navodeći kao razlog to što „UN ima dvostruka mjerila“.

‘Vijeće sigurnosti je nesposobno’

Saudijska vlada saopćila je da ta zemlja ne želi mjesto u Vijeću sigurnosti, zbog toga što to tijelo nije sposobno riješiti mnoge probleme u svijetu.

„Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mjesto u UN-a, sve dok se to tijelo ne reformira i ne preuzme odgovornost u očuvanju mira i sigurnosti u svijetu“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Još su napomenuli i to da Vijeće sigurnosti nije ispunilo dužnost prema Siriji, zbog čega sirijski predsjednik Bashar al-Assad nastavlja nasilje protiv svoga naroda.

Saudijska diplomacija je poručila i to da UN nije uspio riješiti sukob između Izraela i Palestine, te ukloniti oružje masovnog uništenja s područja cijelog Bliskog istoka.

(AJ Balkans)

Share This Article