Izraelci ubili vođu Islamskog džihada

sanel
By sanel

Izraelske snage sukobile su se s Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što su izraelski vojnici ranije tokom dana ubili jednog Palestinca.

Sukobi su izbili u utorak u selu Bilin na Zapadnoj Obali, javio je Press TV.

Izraelske vlasti su saopćile da je ubijeni Palestinac pripadnik Islamskog džihada, za koga se navodi da je odgovoran za bombaški napad u Tel Avivu prošle godine.

Njegovu smrt potvrdila je ta palestinska orgnizacija.

On je ubijen u raciji između dva palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj Obali, Bilina i Kufr Nemea, desetak kilometara sjeveroistočno od Ramallaha, tokom koje je došlo do pucnjave koja se završila u jednoj pećini, rekli su palestinski očevici i ljekari.

Armija je potvrdila incident i identificirala ubijenog kao Muhammeda Asija, prenosi Tanjug.

Opisala ga je kao osobu odgovornnu za bombaški napad u telavivskom autobusu novembra 2012. godine, u kome je ranjeno 29 ljudi.

Potjera i sukob

“Traženi Palestinac je ubijen jutros u Bilinu tokom oružanog sukoba s armijom dok je bio u pećini,” objavio je vojni glasnogovornik Avichay Adraee na Twitteru na arapskom jeziku.

Izraelske vlasti su saopćile da su dvojica Palestinaca uhapšeni u vezi s tim napadom, navodi agencija Fena.

Lokalni stanovnici izjavili su za AFP da je potjera počela oko pet sati, kada su izraelski vojnici ušli u Bilin i krenuli u područje između tog i susjednog sela, što je izazvalo oružani sukob.

Vojnici su opkolili pećinu i buldožerom je srušili, kazao je jedan palestinski ljekar.

Bombaški napad u Tel Avivu dogodio se pored Ministarstva odbrane u vrijeme velike izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze, čiji je cilj bio da se zaustavi raketiranje južnog Izraela.

Kampanja se završila prekidom vatre nekoliko sati kasnije.

(AJB)

Share This Article