Najavljeni protesti: Suđenje Morsiju 4. novembra

sanel
By sanel

Savez nacionalnog pokreta za podršku legitimitetu i protiv udara saopćio je da će na dan početka suđenja prvom demokratski izabranom predsjedniku u Egiptu Muhamedu Mursiju, 4. novembra, biti održani veliki protesti.

“Kao i prije, očekuje se prisustvo brojnih demonstranata koji protestiraju protiv puča”, saopćeno je iz pokreta, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju piše da će protesti planirani za 4. novembar, kao i uvijek, biti miroljubivi.

“Pučisti žele slomiti volju naroda i revolucije i osuditi Mursija i njegove pratioce. Pozivamo narod da stanu uz revoluciju i opozicionu volju protiv pučista”, poručeno je u saopćenju.

Protiv Mursija i 14 lidera Muslimanske braće podignuta je optužnica za “podsticanje na ubistvo demonstranata ispred Predsjedništva”, a prvo ročište zakazano je za 4. novembar.

Protesti studenata  

U međuvremenu, studenti uglednog egipatskog univerziteta Al-Azhar u Kairu su i u utorak ispred zgrada nekoliko fakulteta održali mirne proteste protiv vojne uprave u toj zemlji.

Grupa studenata, koja već četvrti dan protestira protiv vojnog udara, okupila se ispred nekoliko fakulteta bojkotirajući nastavu i tražeći “povratak demokratije u toj zemlji”.

Studenti su uzvikivali slogane protiv vojnog režima i privremene Vlade s uzdignuta četiri prsta.

Studenti su poručili da će i dalje bojkotirati nastavu, jer tvrde da je “nemoguće odvijati proces nastave u okolnostima nastalim poslije vojnog udara u zemlji”.

U ponedjeljak su, također, održani slični protesti na Al-Azharu, a policija je zbog nereda privela 41 studenta.

Odbacivanje zakona

S druge strane, zamjenik premijera Egipta Ziad Baha-Eldin izjavio je da su čelnici svih političkih partija odbacili prijedlog zakona o demonstracijama u toj zemlji.

Talaat Marzouk, član Vijeća partije Nour, istakao je nakon sastanka da su sve političke partije odbacile prijedlog, naglasivši da zakon o održavanju demonstracija treba donijeti Parlament Egipta, a ne privremena egipatska Vlada.

Prema nacrtu zakona o demonstracijama u Egiptu, koji se sastoji od 21 člana, zabranjuju se protesti i masovna okupljanja u blizini vjerskih mjesta, zabranjuje se demonstrantima da tokom protesta nose oružje, municiju, pirotehnička sredstva i slična zapaljiva sredstva, kao i maske koje pokrivaju lice.

(AJ Balkans)

Share This Article