Turska pozdravlja ‘zakašnjelu’ odluku EU-a

sanel
By sanel

Turski ministar Egemen Bagis pozdravio je u utorak odluku Europske unije da otvori novo poglavlje pregovora o prijamu s Ankarom nakon trogodišnje stanke, ocjenjujući ga, međutim, “zakašnjelim”.

“To je pozitivan razvoj, ali zakašnjeli”, prokomentirao je Bagis u razgovoru za informativnu postaju NTV.

EU je, nakon tri godine, Turskoj dala “zeleno svjetlo” za otvaranje novog poglavlja pregovora o pristupanju europskoj asocijaciji država, čime je nastavljen 26 godina dug put Turske prema EU.

Vijeće za opće poslove EU-a objavilo je kako će poglavlje pod nazivom “Regionalna politika i koordinacija strukturalnih instrumenata” biti otvoreno 5. novembra na međuvladinoj konferenciji.

Važan korak

Ovaj potez je nova nada za razgovore o članstvu, koji su za Tursku odavno počeli, a europski diplomati najavljenim pokretanjem diskusije o regionalnoj politici namjeravaju otvoriti 14. od predviđenih 35 poglavlja koje Turska treba ispregovarati.

“Današnja odluka predstavlja važan korak. Nedavna događanja u Turskoj naglašavaju važnost uključenosti EU-a”, istaknuo je europski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Na protuvladinim prosvjedima u Turskoj prošloga ljeta poginulo je šest osoba, a više od 8.000 ih je ozlijeđeno.

Turski ministar za pitanje EU-a Egemen Bagis odbacio je kritiku načina na koji je tada postupala Vlada i rekao kako je “nesporno da je Turska sada bliža nego bilo kada standardima EU-a kada je riječ o demokraciji, ljudskim pravima i ekonomskom razvoju”.

Turska pokušava postati članica EU-a već 26 godina, ali pregovori o pristupu su u zastoju u posljednje tri godine, uglavnom zbog protivljenja Francuske i Njemačke te tenzija u vezi s Ciprom.

(AJB)

Share This Article