V. Britanija: Student ubio muslimana i postavio bombe ispred džamije

sanel
By sanel

Ukrajinski student, samoproglašeni rasista koji je studirao u Velikoj Britaniji, priznao je u ponedjeljak da je kriv za ubistvo starijeg muslimana i postavljanje eksplozivnih naprava ispred džamije u centralnoj Britaniji. Pavlo Lapšin (25) došao je u Britaniju u aprilu kako bi studirao i radio u Birminghamu, ali je nedugo nakon dolaska izbo 82-godišnjeg Muhameda Salima dok se vraćao iz džamije.

Nekoliko sedmica nakon toga, postavio je bombe koje su eksplodirale u blizini džamije u Walsallu, Wolverhamptonu i Tiptonu. Niko nije povrijeđen u eksplozijama.

Policija je u ponedjeljak saopćila da su hemikalije i oprema za izradu bombi pronađene u Lapšinovom stanu nakon što je uhapšen u julu, što sugeriše da je planirao dodatne napade.

– On je želio podstaknuti rasističke tenzije i mržnju. Rekao je da je ubio Salima jer nije bijelac – rekao je policijski zvaničnik, prenosi Reuters.

Napadi na britanske muslimane i islamske institucije intenzivirali su se nakon ubistva britanskog vojnika u Woolwichu na jugu Londona u maju.

Lapšinu će biti izrečena presuda u petak.

(Fena)

Share This Article