Roditelji traže da se vrati učiteljica Bošnjakinja

sanel
By sanel

Bošnjaci povratnici u ugljevičku mjesnu zajednicu Glinje donijeli su odluku da svoju djecu više neće slati u školu dok se na radno mjesto ne vrati učiteljica bošnjačke nacionalnosti.

Slovo zakona

Područnu školu „Filip Višnjić“ Donja Trnova u Glinjama pohađa šest učenika koji su u kombiniranom odjeljenju od prvog do petog razreda. Naime, učenike je ranije učila učiteljica Bošnjakinja koju je odlaskom na bolovanje po okončanju konkursa zamijenila kolegica srpske nacionalnosti.

Omer Hodžić kaže da su u razgovoru s direktorom škole informirani da je konkursna procedura u potpunosti ispoštovana. Naime, komisija je poštovala „slovo zakona“ po kojem je kandidatkinja srpske nacionalnosti za to radno mjesto imala najviše bodova.

Odbornik SDA u SO Ugljevik Nihad Redžić kaže da je upoznat s problemom te ističe kako novi Zakon o obrazovanju u RS ne ide naruku Bošnjacima, jer su s velikim brojem bodova nagrađeni aplikanti koji dolaze iz reda poginulih boraca Vojske RS u proteklom ratu, što diskriminira i u niži položaj stavlja Bošnjake, a što se konkretno odrazilo i u ovom slučaju.

Opstanak škole     

Roditelji su saglasni da djeci ne daju dalje ići u školu dok se na posao ne vrati učiteljica Mediha Velagić koja je u međuvremenu mijenjala radnicu odsutnu zbog porođaja.

Saznajemo da bi se, ukoliko roditelji odluče slati djecu u školu u Teočak, zatvorila Područna škola u Glinjama. Samim tim bi se doveo u pitanje i opstanak škole „Filip Višnjić“ u Donjoj Trnovi, kojoj već odavno prijeti da postane područna škola zbog sve manjeg broja učenika.

(Avaz)

Share This Article