Protesti studenata i profesora u Egiptu

sanel
By sanel

Studenti egipatskog Univerziteta Al-Azhar, koji sa školovanjem za ostalim univerzitetima kasne dvije sedmice, prvog dana školske godine su organizovali proteste.

Nastavno osoblje nije prisustvovalo nastavi zbog smanjenja plata nastavnom osoblju, koje je starije od 60 godina.

Prema izjavama službenika univerziteta, protesti su prvenstveno organizovani zbog protivljenja državnom udaru kada je svrgnut prvi izabrani egipatski predsjednik Muhammed Mursi.

Studenti su uzvikivali slogane protiv onih koji su izveli državni udar, te su nosili znak “Rabia”, simbol protiv državnog udara.

Oni su tražili oslobađanje zatvorenih prijatelja, ali i da se sudi onima koji su odgovorni za smrt njihovih prijatelja, protivnika državnog udara.

Rektor Univerziteta Usame el-Abid na konferenciji za medije je kazao da univerzitet neće praviti pauzu, da rade na tome da se oslobode zatvoreni studenti, te da je osnovana komisija, u sklopu univerziteta, koja prati dešavanja u vezi sa ovom temom.

Također, i nastavno osoblje je protestovalo zbog smanjenja plata profesorima koji imaju preko 60 godina.

Oni su na taj način iskazali protivljenje odluci Ministarstva finansija i prvog dana, početka školske godine, bojkotovali nastavu.

Školska godina na ovom univerzitetu je kasnila dvije sedmice, u odnosu na ostale univerzitete u ovoj zemlji, zbog, kako kažu, sigurnosnih razloga.

(AJ Balkans)

Share This Article