Turska razotkrila izraelske špijune

sanel
By sanel

Turska je namjerno početkom prošle godine minirala izraelsku špijunsku grupu, koja je djelovala u Iranu i zadala udarac izraelskom prikupljanju obavještajnih podataka, piše danas “Washington post”.

Izrael nije odmah ništa komentirao ali su izraelski ministri optužili turskog premijara Tajipa Redžepa Erdogana da posljednjih godina zauzima antiizraelski stav kako bi poboljšao poziciju svoje zemlje u muslimanskom svijetu, podsjeća Rojters.

Nekad bliski odnosi između Izraela i Turske narušeni su 2010. godine nakon što su izraelski mornarički komandosi ubili devet Turaka, propalestinskih aktivista, upavši na brod koji je nosio pomoć Palestincima u pojasu Gaze.

Kolumnista “Washington posta” Dejvid Ignatius je naveo da je Izrael očito rukovodio dijelom svoje iranske špijunske mreže iz Turske, što je dalo turskoj tajnoj službi mogućnost da prati njihove pokrete. List citira američke zvačnike koji kažu da je Izrael vjerovao kako se Turska nikada neće okrenuti protiv jevrejske države poslije godina saradnje. Međutim, početkom prošle godine Erdogan je objelodanio Teheranu identitet 10 Iranaca koji su putovali u Tursku da se sastanu s izraelskim špijunima, piše list.

U aprilu 2012. Iran je objavio da je rasturio veliku izraelsku špijunsku mrežu i uhapsio 15 osumnjičenih. Nije, međutim, bilo sasvim jasno da je to bilo povezano s turskim dojavama.

Iran već dugo optužuje Izrael da špijunira u Islamskoj Republici i ubija iranske nuklearne naučnike.

Izrael i Zapad vjeruju da Iran pravi atomsku bombu, što ta zemlja poriče, tvrdeći da njen program razvoja nuklearnog oružja služi u mirnodopske svrhe.

Zamjenik izraelskog šefa diplomatije Zeev Elkin odbio je da komentira navode iz “Washington posta” ali je odnose s Turskom opisao kao “vrlo složene”, prenosi Tanjug.

-Turci su donijeli stratešku odluku…da teže da budu vođa u našem regionu, na Bliskom istoku i izabrali su pogodnu izraelsku kartu kako bi to postigli – rekao je on za izraelski radio.

Izraelski ministar zadužen za energiju Silvan Šalom je odbio da komentira pisanje američkog dnevnika ali je rekao, također za radio, da je nakon šokantnih događaja u arapskom svijetu 2011., Erdogan nastojao da  izdejstvuje “legitimitet kao neosporni lider nove revolucije”.

(Fena)

Share This Article