Skoro pola miliona Iračana žrtve sukoba

sanel
By sanel

Skoro pola miliona iračkih civila smrtno je stradalo od 2003. do 2011. godine, prema rezultatima istraživanja koje je u obzir uzelo žrtve direktnog vojnog djelovanja i umrle zbog posljedica sukoba.

Taj broj je mnogo veći od podatka o 115.000 iračkih civilnih žrtava objavljenog na stranici Irak Body Count, koja svoje nalaze zasniva na podacima vladinih i nevladinih izvora, medija i bolnica, javlja Hina.

Najnovije istraživanje obavili su istraživači univerziteta u SAD-u i Kanadi u saradnji s iračkim Ministarstvom zdravstva. Oni su pobrojali smrtno stradale u direktnim sukobima (borbe, teroristički napadi, međuvjerski sukobi…) i one koji su umrli zbog posljedica sukoba u Iraku: nedostatak i nedostupnost liječničkih usluga, loši sanitarni uvjeti i slično.

Rezultati podložni raspravi

Po toj metodologiji došli su do podatka o 461.000 iračkih civila, koji su izgubili život od direktnih i indirektnih posljedica rata od marta 2003. do sredine 2011. godine.

U većini slučajeva u kojima nasilje nije bilo direktan uzrok smrti ljudi su umirali od srčanih bolesti, što se može pripisati ozbiljnim nedostacima u iračkom zdravstvenom sistemu, kažu autori članka objavljenog u časopisu PLoS Medicine.

U članku koji je pratio objavljeno istraživanje Salman Rawaf iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorava na to da su objavljeni rezultati, ipak, podložni daljnjoj raspravi, jer su donekle “nesigurni”.

(AJB)

Share This Article