Ustavni sud RS: Zahtjev Bošnjaka za zaštitu nacionalnog interesa ulazi u proceduru

sanel
By sanel

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici 18. jula ove godine.
U saopštenju za javnost navodi se da je “predmet odlučivanja Vijeća bilo pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda”.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, podsjećaju iz Ustavnog suda RS, smatra da je donošenjem osporenog Zakona od strane Narodne skupštine Republike Srpske, povrijeđen vitalni interes tog naroda koji se odnosi na “jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka” i na “obrazovanje, vjeroispovjest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa”.

“Povredu ovih vitalnih nacionalnih interesa Klub bošnjačkog naroda vidi u tome što je Zakonom određeno da o nadgrobnim spomenicima odlučuje lokalna zajednica a ne porodica, izražavajući, ujedno, zabrinutost za lokalne zajednice u čijim skupštinama nema odbornika bošnjačke nacionalnosti koji bi zastupali interese konstitutivnog bošnjačkog naroda”, navodi se u saopštenju.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva u odnosu na osporeni Zakon, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti 6. novembra 2013. godine.

(Anadolija)

Share This Article