Erdogan novinaru dao 200 turskih lira i čestitao Bajram

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan jutros je klanjao bajram-namaz u istanbulskoj džamiji Mimara Sinana, a nakon izlaska iz džamije kratko se obratio novinarima i uputio čestitku povodom Kurban-bajrama sa željom i nadom da će Bajram doprinijeti jedinstvu i zajedništvu cijelog islamskog svijeta, podsjetivši na najtežu situaciju muslimana u Siriji, Egiptu, Mijanmaru, Libiji i drugim kriznim područjima, javlja Anadolu Agency.

Naglasivši da je i ovaj Bajram dočekan sa činjenicom da se ljudi i dalje ubijaju hemijskim i konvencionalnim oružjem, Erdogan je kazao da cijela svjetska javnost mora zauzeti jasan i jedistven stav u osudi nasilja i krvoprolića u svijetu.

„Jasno je da sada nije postojao takav stav. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je izgubilo svoj kurs i zapleteno je samo u sebe. Nesuglasice stalnih članica uzrokovale su neefikasnost Vijeća. Neće imati opravdanja za takav rad. Moram to otvoreno reći. Historija će ih pozvati na odgovornost. Danas smo tu, a sutra nas neće biti, ali sam ubijeđen da će historija postaviti pitanje odgovornosti svakog“, kazao je premijer Erdogan.

Jedan od prisutnih turskih novinara se obratio premijeru Erdoganu i podsjetio ga da i u Turskoj postoji tradicija bajram-banke, a da zbog zadatka praćenja premijera još nije stigao otići roditeljima po svoju bajram-banku, na što mu je Erdogan dao 200 turskih lira i čestitao Bajram.

(AA)

Share This Article