Afganistan: Bez dogovora o imunitetu američkih vojnika

sanel
By sanel

Američki državni tajnik John Kerry i predsjednik Afganistana Hamid Karzai saopćili su nakon pregovora u Kabulu da su riješili brojna pitanja bilateralnog ugovora o sigurnosti, ali i da se nisu dogovorili o imunitetu američkih vojnika u Afganistanu.

Kerry i Karzai razgovarali su o budućnosti Afganistana nakon povlačenja američkih i NATO trupa krajem 2014. godine.

Nisu se uspjeli dogovoriti o detaljima tko će imati kakve nadležnosti u bilateralnom ugovoru o sigurnosti koji još nisu potpisali.

Službeni Washington ne želi da američki vojnici brane planinske tjesnace Afganistana, ako se iz Pakistana u tu zemlju pokušaju infiltrirati talibani.

Kamen spoticanja

Američki državni tajnik izjavio je da dugo odlagani sporazum o budućnosti američkih snaga u Afganistanu ne može biti potpisan dok se ne riješi pitanje imuniteta vojnika.

Ovim sporazumom trebalo bi se dozvoliti američkim vojnicima da ostanu u zemlji i nakon što se okonča vojna misija NATO-a sljedeće godine, ali je glavni kamen spoticanja pitanje koja bi zemlja trebala suditi američkim vojnicima u Afganistanu za eventualna kaznena djela.

Karzai je rekao da će sazvati Nacionalnu skupštinu plemenskih starješina kako bi se raspravilo bi li strani vojnici trebali imati imunitet od kaznenog progona u Afganistanu, budući da je to pitanje “izvan nadležnosti Vlade”.

Dogovor oko drugih pitanja

Washington sporazum s Afganistanom želi zaključiti do 31. oktobra, a razgovori su nastavljeni nakon što je Kerry nenajavljeno doputovao u Kabul jer je u jednogodišnjim pregovorima došlo do problema oko pitanja afganistanskog suvereniteta.

Ranije je priopćeno da su dvojica dužnosnika postigli dogovor oko niza drugih pitanja obuhvaćenih ovim sporazumom.

SAD planiraju iz Afganistana povući većinu od 57.000 vojnika do kraja 2014. godine, s tim da nakon toga još neko vrijeme ostane njih oko 10.000.

(AJ Balkans)

Share This Article