Oružana grupa otela libijskog premijera

sanel
By sanel

Naoružana grupa muškaraca kidnapovala je libijskog premijera Alija Zeidana u hotelu u Tripoliju i odvela ga na nepoznatu lokaciju, saopćila je Vlada.  

“Šefa tranzicijske Vlade Alija Zeidana odvedela je na nepoznatu destinaciju iz nepoznatih razloga odvela grupa muškaraca”, za koje se vjeruje da su bivši pobunjenici, navodi se u kratkoj izjavi Vlade objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici u četvrtak.

Bivša pobunjenička grupa Libijska komora revolucionarnih operacija objavila je u četvrtak da je „uhapsila“ Zeidana nakon što je Vlada dopustila Sjedinjenim Državama da uhvate visokorangiranog člana Al-Kaide Abu Anasa al-Libyja u Tripoliju prošli vikend.

Grupa je na svom Facebook nalogu napisala da je privela premijera „na osnovu naredbe tužioca“, navodeći da je Zeidan „uhapšen po libijskom krivičnom zakonu na zahtjev javnog tužioca“.

„Njegovo hapšenje dolazi nakon izjave Johna Kerryja o uzimanju Abu Anasa al-Libyja, koji je kasnije rekao da je libijska Vlada znala za operaciju“, kazao je glasnogovornik grupe.

Zeidan je „dobrog zdravlja i prema njemu će se postupati kao prema libijskom građaninu“ i nalazi se u Odjelu protiv kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je jedan zvaničnik iz tog odjela državnoj novinskoj agenciji.  

Nekoliko sati prije otmice, Zeidan se sastao sa porodicom al-Libyja kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog racije SAD-a, objavila je agencija AP.

Novinar Al Jazeere Mahomud Abdal Wahid javio je iz Tripolija da se Kabinet okupio na hitnoj sjednici kako bi raspravljao o kriznoj situaciji.

„Pobunjenici su rekli da su napravili ovaj korak na osnovu dopisa iz ureda glavnog tužioca, međutim ministarstvo pravde negira da je takav dopis izdat“, rekao je Abdal Wahid. 

Poziv građanima

Vlada je saopćila da vjeruje da je Komora umiješana, ali je optužila i drugu grupu, Brigadu za borbu protiv zločina, da stoji iza otmice.

Kabinet i Generalni nacionalni kongres pozvali su građane da ostanu mirni.

Amel Jerary, direktor komunikacija libijskom premijeru, rekao je Al Jazeeri da se otmica desila po noći.

“Bojim se da u ovom momentu ništa nije jasno, kako je to urađeno, zaista nemam nikakvih informacija o tome. Siguran sam da su ljudi koji su ovo uradili bili veoma dobro pripremljeni”, rekao je Jerary.

On je odbacio navode da je kidnapovan i libijski ministar finansija. “To nije istina”, kazao je. 

Zeidan je otet u hotelu Corinthia u zoru, rekli su čuvari ovog hotela.  

Okolnosti ostaju nejasne, ali je jedan čuvar opisao otmicu kao “hapšenje”.

Dvije godine nakon svrgavanja Muammara Gaddafija, centralna Vlada Libije pokušava staviti pod kontrolu rivalne plemenske grupe i borce,

Prošlog vikenda je američka vojska uhvatila višerangiranog člana Al-Kaide u raciji koja je razljutila libijske oružane grupe, uključujući muškarca okrivljenog za napad na Američki konzulat u Bengaziju 2012. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article