Mursi odbija suđenje, ne priznaje sud

sanel
By sanel

Usame Mursi, sin svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, izjavio je u srijedu da njegov otac ne priznaje, niti prihvata bilo kakvo suđenje.

Egipatski sud je odlučio da sudski postupak protiv vojnim udarom svrgnutog predsjednika Mursija počne 4. novembra, kada će mu se suditi za podsticanje ubistava demonstranata za vrijeme prošlogodišnjih decembarskih protesta protiv ustavnih reformi.

“Predsjednik Mursi niti priznaje, niti prihvata bilo kakvo suđenje. Ne priznaje niti sudske postupke vezane za ta suđenja. Mi, kao njegova porodica, također nećemo priznati sud koji krši legitimni poredak, niti suđenja koja su izvan zakona i izvan Ustava”, kazao je Usame Mursi agenciji Anadolija.

Glasnogovornik Mursijevog pravnog tima, advokat Mustafa Azeb, izjavio je da se advokati Mursijeve odbrane za sada ne namjeravaju pojavljivati na sudu.

Legitimni predsjednik

Istakavši da ne priznaju sporni sudski postupak protiv Mursija, Azeb je kazao da je Mursi još uvijek legitimni predsjednik Egipta i da nikada nije bilo riječi o njegovoj ostavci, niti smjeni.

Azeb je naglasio da drugi osumnjičeni u postupku nisu u istoj poziciji kao Mursi i dodao da će advokati odbrane biti spremni za planirana saslušanja.

“Od međunarodnih pravnih institucija ćemo tražiti procesuiranje onih koji procesuiranjem legalnog predsjednika zemlje krše zakone i Ustav. Glavni tužilac pokoravanjem vojnoj vlasti također krši zakon”, zaključio je advokat Azeb.

Mursi će se naći pred sudom zajedno s još 14 optuženih za ubijanje demonstranata tokom protesta ispred predsjedničke palate u decembru 2012. godine, gotovo šest mjeseci prije njegovog svrgavanja u vojnom udaru.

Među optuženima kojima počinje suđenje je i nekoliko Mursijevih savjetnika i lidera Muslimanske braće.

Ashton zabrinuta zbog nasilja

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je u srijedu zabrinutost zbog nedavnog nasilja u Egiptu.
“Duboko sam zabrinuta zbog nasilnih sukoba koji su izbili u Egiptu tokom proteklog vikenda. Također izražavam saučešće porodicama žrtava”, rekla je ona, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Ashton je istakla da sukobi pokazuju razmjere podijeljenosti društva i nepovjerenja, dodavši da se rješenje jedino može postići kada se sve strane posvete političkom procesu.

Kazala je da vidi potencijal za mirno rješenja sukoba, dodavši da će EU nastavljati podržavati egipatski narod u ovom procesu.
Tokom svoje posljednje posjete Egiptu, Ashton se sastala s privremenim egipatskim Vladinim zvaničnicima i predstavnicima nevladinih organizacija, političkih pokreta i predstavnicima Muslimanske braće.

(AJ Balkans)

Share This Article