Muslimanskoj braći ukinut status NVO-a

sanel
By sanel

Egipatska Vlada je u utorak naredila da se Muslimanskoj braći ukine status nevladine organizacije, nakon ranije sudske naredbe, izvijestili su državni mediji.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je egipatski sud prošlog mjeseca zabranio djelovanje Muslimanske braće i naredio zapljenu njihovih sredstava nakon gušenja protesta pristalica grupe koji su uslijedili poslije svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.
U presudi iz 23. septembra sud je, također, zabranio sve institucije koje su na bilo koji način povezane s Muslimanskom braćom, javio je AFP.

Mursi je bio prvi demokratski izabrani predsjednik, ali je njegova jednogodišnja turbulentna vladavina okončana kada ga je vojska svrgnula 3. jula.

Njegove pristalice su izašle na ulice kako bi osudile ono što nazivaju kršenjem demokratskih principa, prenosi Fena.

Najmanje 1.000 poginulih

Međutim, vojska je počela gušiti demonstracije u kojima je poginulo najmanje 1.000 pristalica Muslimanske braće, a više od 2.000 je uhapšeno, među kojima su i vrhovni zvaničnici pokreta.

Mursi, koji pripada Muslimanskoj braći, zadržan je na nepoznatoj lokaciji od kako je svrgnut.

Egiptom vladaju nemiri od kako je 2011. godine svrgnut Hosni Mubarak, ali je nasilje naglo poraslo svrgavanjem Mursija.

U Egiptu je tokom proteklog vikenda, u sukobima demonstranata i policije, poginulo 57 ljudi, izjavio je viši zvaničnik egipatskog Ministarstva zdravstva Kaled al-Khatib.

On je naveo da je u Kairu poginulo 48 ljudi, a u ostatku zemlje još devet, dok je ukupno povrijeđenih bilo 391, prenosi AFP.

Sukobi u Egiptu izbili su u nedelju, pošto su pristalice svrgnutog predsjednika Mursija pokušale organizirati masovne proteste širom zemlje, kako bi obilježili 40. godišnjicu Arapsko-izraelskog rata, ali ih je sa trgova i ulica rastjerala policija.

Protesti studenata

Studenti egipatskih univerziteta su održali u utorak proteste protiv napada na protivnike vojnog udara koji su se desili 6. oktobra, prenosi Anadolija.

Studenti su se okupili ispred zgrade rektorata Univerziteta u Kairu kako bi osudili napade na protivnike vojnog udara 6. oktobra, tražeći da privedeni studenti budu oslobođeni.

Grupe studenata su nosile transparente s natpisima “Sloboda studentima” i “Studenti nisu huligani”, dok su studenti bojkotirali nastavu kako bi prisustvovali protestima.

S druge strane, jedna druga grupa studenata je održala proteste u znak podrške egipatskoj vojsci.

Studenti Univerziteta Hilvan su također održali proteste protiv napada vojske na demonstrante u Egiptu, tražeći da bude ukinut vojni režim u toj zemlji.

Osim pomenutih univerziteta, proteste su održali i studenti univerziteta Aleksandrija, Suecki kanal i Zegarig.

Masovni protesti u petak

Brojna građanska udruženja, omladinske organizacije i studentske unije iz različitih zemalja, okupljene oko Platforme Rabia, pripremaju globalne proteste povodom 100 dana od vojnog udara i masakra u Egiptu i krvoprolića u Siriji, koji će biti održani 11. oktobra širom svijeta.

Koordinator Platforme Rabia Cihangir Isbilir je naglasio da egipatski režim i dalje vrši nasilje nad narodom i kazao da je razočaran posivnošću međunarodne zajednice i javnosti uopće, koja nijemo promatra stradanja ljudi.

Širom svijeta 11. oktobra će biti održani masovni protesti protiv vojnog udara u Egiptu od 3. jula, prenosi Anadolija.

U okviru protesta protiv vojnog udara i svrgavanja predsjednika Mursija, demonstranti će organizirati brojne mitinge, izložbe fotografija, protestne šetnje te će svjetskim liderima biti upućena pisma u kojima će se tražiti podrška u borbi protiv vojnog udara koji je prethodio masakrima, hapšenjima i rušenju demokratije u Egiptu.

Iz Platforme Rabia najavljuju slične globalne proteste i za 22. novembar, kada se navršava 100 dana od masakra, koji je 14. augusta nad demonstrantima na trgu Rabia al-Adawiyya u Kairu počinila egipatska vojska.

(AJ Balkans)

Share This Article