Karzai obećao neutralnost na izborima

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obvezao se da će ostati neutralan tokom predsjedničkih izbora u toj zemlji u aprilu iduće godine, na kojima ni ne može sudjelovati, ali na koje bi, po procjenama promatrača, mogao pokušati utjecati.

„Ostat ću neutralan, baš kao i moja dvojica zamjenika“, zajamčio je predsjednik Karzai na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači u Kabulu, te obećao kako „neće dozvoliti da Vlada bude upotrijebljena u korist jednog ili drugog kandidata.“

Još je rekao kako će se svim snagama oduprijeti mogućim pokušajima uplitanja stranih sila tokom izbora.

Hamid Karzai (55) se prema Ustavu ne može natjecati za treći mandat i još nije spominjao niti jednog kandidata za predsjedničke izbore.

Na izborima i Karzaijev brat

Promatrači smatraju kako bi on mogao pokušati utjecati na izbor kako bi sebi pripremio povratak u politiku ili bi mogao da zadrži mrežu utjecaja koju je izgradio posljednjih godina, postavljajući svoje bliske ljude na ključna mjesta u Vladi.

Jedini je čovjek koji je vodio zemlju od pada talibana 2001. godine, a koji od tada vode žestoku pobunu protiv afganistanskih nacionalnih snaga i njihovih saveznika iz NATO-a.

U nedjelju je zaključen rok za dostavu kandidatura za predsjedničke izbore, a među pretendentima za nasljeđivanje Karzaia je i nekoliko njemu bliskih osoba, poput njegovog starijeg brata Kajuma Karzaija i bivšeg ministra vanjskih poslova Zalmaia Rasula.

Predsjednički izbori održat će se 5. arprila u ozračju nesigurnosti, nastalom stalnim napadima u zemlji i najavljenim odlaskom 87.000 vojnika NATO-a iz misije u Afganistanu krajem iduće godine.

(AJ Balkans)

Share This Article