Vojska tenkovima i žicom blokirala Tahrir

sanel
By sanel

Tokom današnjih masovnih i najavljenih protesta širom Egipta, koje je organizovala Nacionalna alijansa protiv vojnog udara u Egiptu pod nazivom “Kairo, glavni grad revolucije”, u nekoliko gradova je došlo do sukoba pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i snaga vojne vlasti, javlja Anadolija.

Do direktnog sukoba, u kojem je zabilježena upotreba sile i vatrenog oružja, došlo je u mjestima El Maadi i Elseyde Zeynep u Kairu. 

Do sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti odanih vojnom režimu došlo je i u Gizi, zapadno od Kaira.
Lokalni aktivisti javljaju da je do sukoba došlo i na protestima koji su se dešavali u Aleksandriji.

Tahrir blokiran

U Kairu su tijekom sukoba poginule 4 osobe. U vatri otvorenoj s vojnog vozila u Kairu poginula je najmanje jedna osoba, izjavio je egipatski ministar zdravstva, a najmanje 40 osoba je ozlijeđeno u sukobima diljem zemlje, javlja dopisnik Al Jazeere kojeg iz sigurnosnih razloga ne možemo imenovati.

Pucnjava iz automatskog oružja mogla se čuti i kod trga Tahrir, koji su tenkovima i bodljikavom žicom blokirale vojne snage, a policija je upotrijebila suzavac na jednom od mostova u centru Kaira, kako bi spriječila demonstrante da stignu na Tahrir.  

Agencije izvještavaju i o sukobima demostranata s drugim civilima, očito neistomišljenicima. U Kairu su zabilježeni sukobi tih skupina, koje su kao oružje koristile palice, staklene boce i kamenje.

(AJB)

Share This Article