I žene sa mahramom će biti kandidati AK partije na lokalnim izborima

sanel
By sanel

Erdogan: “Još uvijek nisam donio konačnu odluku da li ću se kandidovati za predsjednika”.
 
Premijer Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je izjavio : “Na lokalnim izborima ćemo među kandidatima imati i žene sa mahramom”.
 
U razgovoru za jednu privatnu tursku televizijsku stanicu, Erdogan je sa istaknutim novinarima govorio o posljednjim zbivanjima u Turskoj.
 
U okviru paketa demokratizacije predstavljenog početkom ove sedmice biće, između ostalog, ukinuta i zabrana nošenja mahrame, što je ranije predstavljalo veliku prepreku u zapošljavanju žena i njihovoj efektivnoj ulozi u radnom životu.
 
“Podzakonski akt koji je uređivao način odijevanja osoba uposlenih u javnim institucijama i organizacijama uključivao je i određene zabrane, kako za muške, tako i za ženske službenike,” kazao je Erdogan u ponedjeljak. “Takva su ograničenja ugrožavala slobodu mišljenja, vjere, pravo na zapošljavanje, a uključivala su i diskriminaciju.”
 
Službenici koji su obavezni nositi uniforme, kao što su pripadnici Oružanih snaga, Direkcije za sigurnost, sudije i tužioci, ne spadaju u ovu kategoriju. Međutim, oni takođe mogu donijeti potrebne regulative u pripadajućim zakonima.
 
Na pitanje da li želi postati predsjednik Turske, Erdogan je odgovorio: “Još uvijek nisam donio konačnu odluku o tome hoću li se kandidovati za predsjednika Turske.”
 
Stranka pravde i razvoja je razvila sistem baziran na “konsultacijama”, što je i jedna od njenih ključnih odrednica, rekao je premijer.
 
“Učiniću sve ono što moja stranka zatraži od mene,” rekao je Erdogan, dodavši da će se za predsjednika kandidovati ona osoba koja dobije odobrenje stranke.
 
Premijer Erdogan se takođe dotakao tendera za razvoj i proizvodnju turskog proturaketnog sistema, za koji je ocijenio kako je Kina bila u “povoljnijem položaju” u odnosu na ponude iz SAD-a, Rusije i francusko-italijanskog konzorcija. Kineski ponuđač će dostaviti balističke projektile po najpovoljnijoj cijeni i osigurati najkraće vrijeme isporuke u odnosu na ostale ponuđače, rekao je premijer, navodeći da će kineskoj strani biti potrebno upola manje vremena u odnosu na ostale učesnike na tenderu. Jedan od razloga zbog kojih se Turska odlučila za kineskog ponuđača je i spremnost kineskih stručnjaka da podijele tehnološka saznanja sa turskim stručnjacima, za razliku od ostalih kandidata.
 
Erdogan je opovrgao nedavne tvrdnje da projektili proizvedeni u Kini neće biti podudarni sa NATO sistemima, rekavši da je to “suprotno sa činjenicama”.
 
Turska, kao NATO saveznica, ne posjeduje vlastite sisteme protuzračne odbrane i trenutno na južnom dijelu granice koristi NATO-ov proturaketni štit tipa Patriot, kako bi se zaštitila od mogućih napada iz susjedne Sirije.
 
Premijer Erdogan se takođe osvrnuo i na krizu u ovoj zemlji, te je rekao: “Sirija se uvlači u sektaški rat.”
 
Napominjući da termin “islam” vuče iz korijene arapske riječi za “mir”, Erdogan je izjavio: “Pojedine grupe pokušavaju izjednačiti islam sa terorom, međutim, istinski vjernik u islamu ne može ubijati civile.”
 
Premijer Recep Tayyip Erdogan je na kraju najavio da bi period služenja obaveznog vojnog roka u Turskoj mogao biti smanjen na 12 mjeseci.
 
(AA)

Share This Article