UAE opozvali ambasadora u Tunisu zbog spora oko Egipta

sanel
By sanel

Ujedinjeni Arapski Emirati opozvali su ambasadora iz Tunisa u znak protesta protiv poziva tuniskog predsjednika da se oslobodi svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi. Tuniski predsjednik Moncef Marzuki pozvao je nove lidere u Kairu, koji imaju podršku Emirata, da oslobode Mursija, bivšeg predsjednika koga je vojska svrgnula nakon protesta 3. jula.

Marzuki je ove pozive uputio tokom govora Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, javio je AFP.

UAE, u kojoj su desetine islamista zatvoreni zbog navodnog planiranja da svrgnu režim, pozdravili su Mursijev odlazak s vlasti i obećali finansijsku podršku novim egipatskim vlastima.

Zvanična novinska agencija WAM izvijestila je da je ministarstvo vanjskih poslova opozvalo ambasadora Salema el-Guatama iz Tunisa “na konsultacije” o situaciji u regiji. Ovo nije dalje objašnjeno.

Međutim, novine El-Halij su izvijestile da je ambasador opozvan nakon “napada tuniskog predsjednika na Egipat i njegovo novo vodstvo, što Emirati smatraju neprihvatljivim”.

– Napadanje novog režima u Egiptu na takav način nije primjereno za jednu bratsku zemlju kao što je Tunis – piše El-Halij, koji odražava zvanične stavove UAE.

– Svako mora podržati novo liderstvo u Egiptu, koje je došlo na vlast voljom naroda – ističe se u novinama.

Evropska unija i Sjedinjene Države također pozivaju na oslobađanje Mursija.

Nakon Mursijevog svrgavanja, UAE, Saudijska Arabija i Kuvajt obećale su kombinovanu podršku od ukupno 12 miliona dolara pomoći za sve slabiju egipatsku ekonomiju.

(Fena)

Share This Article