Hiljade Palestinaca na protestima pred godišnjicu Intifade

sanel
By sanel

Hiljade Palestinaca izašle su u petak na demonstracije u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali uoči godišnjice druge Intifade (2000.-2005.) protiv izraelske okupacije.

Demonstracije organizirane na poziv Hamasa, koji je na vlasti u Gazi, okupile su nekoliko hiljada ljudi u izbjegličkom kampu Nuseirat, u središnjem dijelu pojasa Gaze, javili su dopisnici agencije AFP.

– Pozivamo naš palestinski narod na Zapadnoj obali da se pobuni protiv nepravde i potlačenosti i proglasi treću Intifadu protiv Izraela – izjavio je poslanik Hamasa Mušir al-Masri.

Slične demonstracije su održane blizu granice s Izraelom, gdje su izraelski vojnici bacili suzavac na pet Palestinaca, doznaje se iz medicinskih izvora.

U istočnom Jerusalemu, gdje je počela druga Intifada 2000. godine, nekoliko stotina mladih Palestinaca sukobilo se s izraelskom policijom poslije molitve u petak.

– Devet osoba je uhapšeno, a jedan policajac je ranjen -izjavila je policijska glasnogovornica Luba Samri.

Demonstracija je bilo i na Zapadnoj obali, kao i sukoba između mladih Palestinaca i izraelskih vojnika, naročito u okolini vojnog zatvora u Oferu, blizu Ramale.

(Fena)

Share This Article