Abbas: Posljednja šansa za mir s Izraelom

sanel
By sanel

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas poručio je, obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, da mirovni sporazum koji bude postignut s Izraelom mora biti „trajan i sveobuhvatan“, dodajući da su pokrenuti razgovori uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država „poslednja šansa“.

„Vrijeme istječe, prostor za mir se sužava, a mogućnosti smanjuju“, rekao je Abbas, koji se kao predsjednik zemlje promatrača prvi put obratio UN-u.

Pozvao je na pojačavanje pritiska iz svijeta kako bi Izrael zaustavio izgradnju naselja na palestinskoj teritoriji, ali i „sve akcije na terenu koje će potkopati pregovore“.

„Trenutna runda pregovora izgleda kao posljednja šansa da se ostvari pravedan mir“, naveo je Abbas.

Na početku svog govora izrazio je ponos što je predstavljen kao „predsjednik države Palestine“, nakon što je krajem prošle godine Palestina dobila status promatrača u UN-u.

Protiv privremenog sporazuma

Prema njegovim riječima, mirovni proces s Izraelom, pokrenut poslije iscrpljujućih misija američkog državnog tajnika Johna Kerryja, treba rezultirati trajnim mirom.

„Odbijamo ući u vrtlog novog privremenog ili prijelaznog sporazuma koji će postati vječan“, najavio je Abbas i dodao kako će nastaviti obnovljene pregovore „insistirajući na uspjehu“ i sa ciljem dostizanja mirovnog sporazuma za devet mjeseci.

„Naš cilj je dostizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma, ali i mirovnog sporazuma između države Palestine i Izraela, koji rješava sve sporne stvari i odgovara na sva pitanja i omogućava nam da službeno proglasimo kraj konflikta i zahtjeva“, zaključio je Abbas.

Na marginama se zasjedanja Opće skupštine UN-a Abbas susreo i sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom, koji mu je obećao da će Rusija nastaviti pružati pomoć napretku pregovaračkog procesa Palestinaca i Izraelaca u okviru „bliskoistočnog posredničkog kvarteta“.

(AJB)

Share This Article