Bošnjački đaci djelimično prekinuli bojkot

sanel
By sanel

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava” u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš u bh. entitetu Republika Srpska, ni danas nisu poslali djecu u školu, naglašavajući da ostaju istrajni u toj odluci sve dok se u nastavni program ne uvede grupa nacionalnih predmeta, javlja Anadolija.

Istovremeno, bošnjački đaci u Konjević Polju, nakon 8-dnevnog bojkota nastave, od jutros su u školskim klupama.

„Nećemo odustati od prava koja nam garantuje i Ustav i Zakon o srednjem obrazovanju Republike Srpske, ali i privremeni sporazum iz 2002. godine. Obećanje da će naša djeca imati nastavu iz grupe nacionalnih predmeta dao nam je prije godinu i po dana bivši ministar prosvjete Republike Srpske Anton Kasipović. I bez obzira što je došlo do smjene ministra u Vladi, smatramo da se obećano mora ispoštovati“, rekao je Nijaz Smajlović, predstavnik roditelja učenika iz Vrbanjaca.

Istakao je da je za njih sporazum koji je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija postigao s roditeljima bošnjačkih đaka iz osnovne škole u Konjević Polju da se grupa nacionalnih predmeta izučava kroz vannastavne aktivnosti, potpuno neprihvatljiv.

Revizija nastavnog kadra

„Djeca bi, da savladaju i to gradivo, u školi ostajala dva časa duže. I zašto, ako im se u školske knjižice ne bi upisivao bosanski jezik. To je apsurdno i mi takvu neravnopravnost nećemo prihvatiti“, rekao je Smajlović.

Dodao je da su svi roditelji složni, što su i potvrdili svojim jutrošnjim, osamnaesti dan zaredom, okupljanjem pred školom.

Naglasio je da roditelje posebno „vrijeđa činjenica da za njihove zahtjeve nema razumijevanja ni načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović, čija su obećanja ostala samo na riječima, niti direktorica Osnovne škole Sveti Sava koja im se nijednom nije obratila“.

U Konjević Polju bošnjačka djeca jutros su sjela u školske klupe, potvrdio je jedan od roditelja, Vehid Dedić, piše Anadolija.

„U ponedjeljak ćemo s ministrom Mutabdžijom precizirati, ovdje u Konjević Polju, sve što smo jučer dogovorili u Banja Luci“, rekao je Dedić.

Naveo je da je za sve roditelje „prihvatljivo da djeca nastavu iz grupe nacionalnih predmeta uče kroz vannastavne aktivnosti“.

„Našoj djeci bit će bolje, jer je ministar obećao i reviziju nastavnog kadra koji je bio neadekvatan“, izjavio je Dedić.

(AJ Balkans)

Share This Article