Intenzivniji pregovori Palestine i Izraela

sanel
By sanel

Izraelci i Palestinci dogovorili su se da će intenzivirati mirovne razgovore, te da će se ojačati američka uloga u tim razgovorima, rekao je u američki državni sekretar John Kerry.

Kerry je, govoreći pred donatorima koji podržavaju Palestinsku samoupravu, rekao da su se izraelski i palestinski pregovarači sastali sedam puta otkako su 29. jula obnovljeni pregovori, premda se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nisu susreli.

„Dogovorili smo se prošle sedmice, kad sam se sastao i s predsjednikom Abbasom i s premijerom Netanyahuom, da intenziviramo razgovore“, rekao je Kerry.

„Dogovorili smo se i da bi se američko učešće trebalo ojačati kako bi pomogli u posredovanju.“

Ove Kerryjeve izjave predstavljaju rijedak slučaj javnog komentiranja bliskoistočnih mirovnih pregovora koje su Sjedinjene Američke Države pokrenule, ali koje pokušavaju zadržati što dalje od javnosti kako bi se lakše došlo do rješenja više od šest desetljeća dugog sukoba.

Historijska šansa

Palestinski predsjednik Abbas ranije je obećao američkom predsjedniku Baracku Obami da će Palestinci uložiti svaki mogući napor da osiguraju uspjeh pregovora s Izraelom.

On je rekao novinarima da su pregovori s Izraelom, koji su nastavljeni u julu, historijska šansa za sklapanje mira, javila je u srijedu službena novinska agencija Wafa.

„Pobijedit ćemo sve prepreke kako bi uspjeli za pregovaračkim stolom dok se ne uspostavi država Palestina unutar granice iz 1967. godine“, kazao je Abbas.

Obama i Abbas sastali su se na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

‘Bez iluzija’

Američki lider će se slijedeće sedmice sastati u Bijeloj kući s  Netanyahuom da bi potakao pregovore.

„Niko od nas nema nikakve iluzije da će to biti lako“, rekao je Obama, kako prenosi Reuters.

Abbas je ocijenio da će pregovarači morati prevazići nekoliko teškoća, ali da su Palestinci posvećeni mirovnom procesu.

„Mi ćemo uložiti svaki mogući napor da osiguramo da uspiju i iskoristiti historijsku mogućnost. Shvatamo da će biti teškoća, ali ćemo učiniti sve da ih prevaziđemo“, istakao je Abbas.

(Al Jazeera)

Share This Article