Izraelski vojnici oduzeli pomoć za Palestince

sanel
By sanel

Izraelski vojnici danas su maltretirali evropske diplomate i oduzeli kamion pun šatora i hitne pomoći koje su oni pokušavali da isporuče Palestincima, čiji su domovi srušeni ove nedjelje, javio je Reuters.

Reporter te novinske agencije je javio da su vojnici bacali zvučne granate na grupu diplomata, zaposlenih u agencijama za pomoć i lokalnih stanovnika na okupiranoj Zapadnoj obali i izvukli Francuskinju diplomatu iz kamiona prije nego što su ga odvezli.
 
Ona je to potvrdila, rekavši da nisu poštovali njegov diplomatski imunitet i dodavši da se tamo ne poštuje međunarodno pravo.
 
Lokalni stanovnici su rekli da je u Kirbet al Makhulu živjelo oko 120 ljudi i da je armija srušila njihove kolibe i vrtić u ponedjeljak, nakon što je izraelski sud presudio da nemaju odgovarajuću dozvolu za gradnju.
 
Uprkos činjenici da su ostali bez krova nad glavom, stanovnici su odbili da napuste zemlju na kojoj su, kako su rekli, njihove porodice živjele generacijama sa stadima ovaca.
 
Izraelska armija je rekla da su bezbjednosne snage pokušale da spriječe podizanje šatora u skladu s odlukom suda. Na tom mjestu Palestinci i strani aktivisti su se nasilno protivili, bacajući kamenice i udarajući oficire, rekla je vojna portparolka, dodavši da se provjeravaju izvještaji o kršenju diplomatskih privilegija, te da će se podnijeti tužbe.
 
Francuskinja je navodno udarila vojnika u lice nakon što je ustala sa zemlje, a reporter Reutersa tvrdi da nije vidio da se bacaju kamenice.

(Vijesti.ba)

Share This Article