Kanada će Palestini poslati pet miliona dolara

sanel
By sanel

Kanada će poslati pet miliona kanadskih dolara (4,85 miliona američkih dolara) za podršku ekonomskom razvoju palestinskog naroda, saopćio je ministar vanjskih poslova John Baird.

On je rekao da je Kanada uistinu posvećena osiguravanju prosperiteta i sigurnosti palestinskog naroda nakon sastanka s Rijadom Malikijem, palestinskim ministrom vanjskih poslova.
 
– Mi vjerujemo da je stabilnost i sigurnost od ključne važnosti za dvodržavno rješenje – rekao je Baird na medijskom skupu, prenosi Xinhua.
 
Baird je rekao da će pomoć njegove zemlje unaprijediti poslovni razvoj, ekonomske prilike i otvoriti nova radna mjesta na Zapadnoj obali i u Gazi.
 
Ovo je samo dio kanadske inicijative, države koja namjerava poslati 100 miliona kandskih dolara (97 miliona američkih dolara) za ekonomski razvoj regije uoči sastanka ad hoc Odbora za vezu, čiji će se članovi sastati u New Yorku naredne sedmice kako bi raspravili daljnju saradnju za palestinski razvoj.
 
Izraelsko-palestinski pregovori oko dvodržavnog rješenja ponovo su započeti prošlog mjeseca nakon višegodišnje pauze.
 
Ranije ovog ljeta, Baird je otputovao u Ramalu, što je njegova treća posjeta Zapadnoj obali otkako je preuzeo funkciju 2011. godine.

(FENA)

Share This Article