Velika akcija vojske i policije blizu Kaira

sanel
By sanel

Egipatska vojska i policija napale su u četvrtak ujutro mjesto Kerdasah, na periferiji Kaira, da ga očiste od “terorističkih elemenata”, kazao je zvaničnik sigurnosti, što je dovelo do sukoba s naoružanim grupama u tom području.

U Kerdasah su poslana vozila koja su prevozila naoružano osoblje, a iznad naselja su letjeli vojni helikopteri.

U sukobima je do sada ubijen jedan policajac, a uhapšeno je 48 osoba, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i to da je izdat nalog za hapšenje još 135 osoba. 

Navedeno je da su policijske snage preuzele kontrolu nad područjem, te da je uveden policijski sat. 

Snage sigurnosti su pokrenule operaciju u tom području da, navodno, uhapse osobe osumnjičene za paljenje policijskih stanica i ubistva 11 pripadnika snaga sigurnosti u sukobima koji su izbili nakon što je vojska u julu svrgnula predsjednika Muhameda Mursija.

Od tada je policiji bio onemogućen pristup Kerdasahu.

Dopisnik Al Jazeere je u javljanju iz Kaira javio da je operacija počela oko 3:00 sata ujutro, te da je i dalje u toku.

“Dobro naoružane i oklopljene snage sigurnosti su otišle u to područje s ciljem da ‘iskorijene i uhapse teroriste’, prema izjavama vojske”, javio je dopisnik Al Jazeere.

Uporište Mursijevih pristalica

Kerdasah se nalazi 14 kilometara od egipatske prijestolnice, a poznat je po proizvodnji i prodaji skupe tkanine.

Ppoznat je, također, kao uporište Mursijevih pristalica.

Stanovnici tog dijela Egipta su u srijedu rekli kako oni ne kontroliraju to područje, ali da ne žele policiju u tom području.

Mursijevo svrgavanje u vojnom puču 3. jula je dovelo do protesta njegovih pristalica širom Egipta.

U nasilju između njegovih pristalica i snaga sigurnosti došlo je do napada na policijske snage, zvaničnike snaga sigurnosti i na crkve.

Najmanje 1.000 osoba je poginulo u nasilju, a najveći broj smrtnih slučajeva se desio 14. augusta, kada su snage sigurnosti razbile dva skupa podrške Mursiju u Kairu. Otprilike 100 policajaca je ubijeno u sukobima.

Posljednja racija je dio koncentriranih napora vlasti da zauzmu područja kojim policija nije imala pristup tokom posljednjih sedmica.

U ponedjeljak su snage sigurnosti upale u grad Delga, u provinciji Mindya, otprilike 300 kilometara južno od Kaira, gdje su uhapsile 56 stanovnika.

“Ono što se dešava danas imitira ono što se desilo u Delgi. Slične su okolnosti. I tamo je bio sedmicama onemogućen pristup policiji”, izvijestio je dopisnik Al Jazeere.

Bombe u kairskom metrou

Egipatske vlasti prekinule su promet na nekoliko linija podzemne željeznice u Kairu, nakon što su dvije bombe pronađene na tračnicama kod stanice u južnom dijelu grada, rekli su sigurnosni izvori.
Dvije bombe kućne radinosti nisu eksplodirale, precizirao je jedan dužnosnik sigurnosti, prenosi AFP.
Ubrzo su stigli stručnjaci da pregledaju cijelu mrežu metroa, dodao je.
Mrežu podzemne željeznice u Kairu svakog dana koriste najmanje tri miliona putnika.

Rušenje tunela

Vladajući Hamas i palestinsko stanovništvo Pojasa Gaze strahuju da bi egipatsko rušenje tunela prema ovoj oblasti moglo ojačati blokadu nad njom.

“Egipatska armija je uništila 95 posto tunela, s namjerom da stvori sigurnosnu tampon-zonu”, ističe Sobhi Ridwan, predsjednik Palestinske općine pograničnog grada Rafah, prenosi AFP.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhum navodi kako u ovoj organizaciji strahuju od formiranja tampon-zone i mogućnosti da budu porušeni svi tuneli prema Pojasu Gaze.

Barhum ističe kako je to pokušaj da se Palestinci “bace na koljena”.

Mreža tunela je od vitalnog značaja za Gazu, jer 30 posto dobara ulazi u enklavu i na taj način zaobilazi blokadu koju je Izrael uveo prije više do sedam godina.

Opasnost za jedinu elektranu

Egipatski zvaničnici tvrde da rušenje više stotina tunela nije upereno protiv Palestinaca, već “samo predstavlja dio napora da se slome militanti na Sinaju, koji su u vezi s ekstremistima u Gazi”.

Prvi put će u posljednjih šest godina Izrael, koji kontrolira prelaze na granici s Gazom, od nedjelje početi dozvoljavati dopremanje cementa, željeza i šljunka u ovu oblast, ali Vlada Hamasa tvrdi da će to biti nedovoljno da se ublaži blokada.

Osim toga, upozorava se da jedinoj elektrani u ovoj oblasti prijeti zatvaranje zbog manjka energenata koji dospijevaju u Pojas Gaze od kako Egipat ruši tunele.

Rušenje je počelo kada je u julu armija svrgla predsjednika Mursija, pripadnika Muslimanske braće, čiji je Hamas saveznik.

(AJ Balkans)

Share This Article