Stotine Palestinaca na doživotnoj robiji

sanel
By sanel

U izraelskim zatvorima nalazi se 525 Palestinaca osuđenih na doživotnu zatvorsku kaznu, navodi se u pisanom saopćenju direktora Istraživačkog centra o zatočenicima i ljudskim pravima Ahrara Fuada al-Hafasa.

Vlada Palestine i odgovarajuće organizacije trebale bi uložiti napore kako bi ove osobe bile oslobođene i kako bi se poboljšali uslovi u zatvorima, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Hafas je istakao da je psihološko stanje Palestinaca u izraelskim zatvorima veoma loše, ali i da kod njih postoji velika nada nakon što je izraelski vojnik Gilad Shalit 2011.godine pušten na slobodu u zamjenu za stotine palestinskih zarobljenika, te nakon ponovnog pokretanja izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Kako bi se osiguralo oslobađanje palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora, Hafas je predložio da se iznese zajednički nacionalni plan u kojem će učestvovati sve palestinske grupe.

Rušenje straćara

Izraelski vojnici srušili su straćare i barake u kojima su bili nastanjeni palestinski beduini na Zapadnoj obali u regiji El-Egvar es-Simaliye koja je inače poznata po bogatim izvorima vode.

Načelnik općine Al-Malih Arif Daragime u razgovoru za Anadoliju je da su izraelski vojnici srušili straćare i barake pod izgovorom da su bespravno sagrađene.

Daragime je naglasio da je 120 osoba živjelo u kućama i barakama koje su sada porušene i da Izrael nastoji evakuirati regiju El-Egvar es-Simaliye jer je bogata izvorima vode.

Oko deset hiljada Palestinaca u ovoj regiji nastanjeno je u barakama i straćarama i bavi se stočarstvom i poljoprivredom.

(AJ Balkans)

Share This Article