U Egiptu produženo vanredno stanje

sanel
By sanel

Egipatske vlasti produžile su vanredno stanje još dva mjeseca. Krivični sud u toj zemlji oslobodio je sve optužene u slučaju ubistva demonstranata u Suecu za vrijeme revolucije u januaru 2011.

Među oslobođenima su bivši šef sigurnosti u Suecu i visoki dužnosnici Mubarakove stranke. A na Sinaju, vojska nastavlja akciju protiv naoružanih skupina.

Naoružana grupa koja sebe naziva Ansaru Bejtil Makdis preuzela je odgovornost za jučerašnje napade na vojne ciljeve na Sinaju.

Istovremeno, egipatska vojska drži poluotok u medijskoj blokadi, i tvrdi da nastavlja akcije protiv ‘naoružanih terorističkih grupa’.

Izvještaji koji dolaze sa Sinaja govore i o napadima na civilno stanovništvo.

“Ono što se dešava na Sinaju velika je sramota. Ondje se provodi genocid i etničko čiščenje beduina. Očita je mržnja onih koji predvode vojnu akciju. U jednom od sela, koje je udaljeno 12 kilometara od granice sa Gazom, spaljeno je 60 porodičnih kuća”, kaže Ibrahim al- Menai, šef koalicije plemenskih vođa.

Problem prisutan decenijama

Sa ovim ocjenama slažu se i analitičari. Akciju vojske na Sinaju smatraju samo dijelom problema koji je izbio na površinu nakon vojnog udara. Prema njihovom mišljenju problem je prisutan decenijama.

“Vojni udar, doista, postupa barbarski. Ne samo da provodi genocid na Sinaju već u cijelom Egiptu. Na udaru se nalaze svi oni koji se ne slažu sa vojnim udarom. Problem Sinaja ima svoju povijest dužu od 30 godina. Mubarakova vlast se nije dobro odnosila prema tamošnjem stanovništvu. Umjesto gradnje i napretka, prema Sinaju se odnose kao prema sigurnosnom slučaju”, smatra Gamal Nassar, politički analitičar.

Već drugi dan zaredom zatvoren je i granični prelaz Rafah, izlaz za stanovnike Gaze. Zatvaranje prelaza dodatno pogoršava ionako tešku humanitarnu situaciju u tom gradu.

(AJ Balkans)

Share This Article