Uhapšen: Američki pastor želio spaliti 2.998 Kur’ana

sanel
By sanel

Vlasti na Floridi uhapsile su kontroverznog protestantskog pastora Terryja Jonesa iz Gainsvillea nakon što su mu u vozilu pronađene hiljade Kur’ana natopljenih kerozinom.

Na svojoj je web stranici objavio da je tokom jučerašnjeg dana planirao spaliti 2.998 Kur’ana, “u znak sjećanja na 2.998 žrtava islamističkog džihada koje su ubijene 11. septembra 2001. godine”. S njim je uhapšen i pomoćni pastor Marvin Sapp.

Jones je svjetski poznat postao 2010., kada je također planirao javno spaljivanje Kur’ana, i kada ga američke vlasti u tome nisu mogle spriječiti jer i takve akcije štiti pravo na slobodu govora i prosvjeda garantirano Prvim amandmanom američkog Ustava. To je pak izazvalo osudu u čitavom svijetu te nasilne proteste u muslimanskim zemljama. Tada je odustao, ali Kur’an je pokušao spaliti i 2012., no tada su ga kaznili vatrogasci.

Ovaj put je uhapšen nakon što ga je prometna policija zaustavila u blizini apoteke u Mulberryju, a prijete mu optužbe za nezakonito prevoženje goriva i otvoreno nošenje oružja. Dobio je i kaznu zbog nepropisno osvijetljene prikolice u kojoj su bile kerozinom natopljene svete muslimanske knjige i još nekoliko boca kerozina.

– Moji detektivi su dosad već više puta razgovarali s Terryjem Jonesom. Rečeno mu je da je slobodno smije doći u okrug Polk i koristiti prava koja mu pripadaju po Prvom amandmanu. No, ako bude kršio zakon, apsolutno ćemo ga uhapsiti i staviti u okružni zatvor. On je 11. septembra došao u okrug Polk, prekršio zakon i naši su ga detektivi su ga uhapsili i smjestili u zatvor, upravo kako mu je bilo rečeno – rekao je šerif Grady Judd.

(Avaz)

Share This Article