Učenje u strahu od buldožera

sanel
By sanel

U ovom mjesecu za djecu u mnogim dijelovima svijeta počinje nova školska godina. No, na okupiranoj Zapadnoj obali, inovativna seoska škola izgrađena od recikliranih materijala je ugrožena, izvještava Paul Brennan.

Učenici škole Khan Al-Ahmar spremni su za početak školske godine. Uprkos prašini i vrućini, njihove uniforme su čiste i uredne.

Osjeti se stvarna želja za učenjem.

Nisreen kaže da voli školu. “Mogu dobro učiti i imati budućnost”, kaže ona. Želi biti zubarka.

Ljekar ili vozač

No, djeca znaju da bi buldožeri u svakom trenutku mogli srušiti školu – zajedno s njihovim ambicijama.
“Želim biti ljekar”, kaže Ahmed, “ali ako nema škole, završit ću kao vozač”.

Kad je otvorena 2009. godine, Khan Al-Ahmar je postala poznata kao inovativna ‘eko-škola’ – zidovi su joj izgrađeni od recikliranih automobilskih guma i blata. Uprkos stalnoj prijetnji od rušenja, uspješno radi.

Halimeh Zahaykeh, direktorica škole, kaže. “Škola je vrlo važna, jer ublažava patnju zajednice. Najbliža druga škola je udaljena gotovo 35 kilometara. Ovdašnja djeca bi prestala ići”.

Škola sada ima osam učionica, 10 učitelja i 122 učenika. No, nalazi se na takozvanom Području C – okupiranom teritoriju pod izraelskom kontrolom.

Bez imalo ironije, stanovnici obližnjeg ilegalnog izraelskog naselja kažu da je beduinska škola nelegalna građevina te zahtijevaju da je vojska sruši.

Basem Oriqat, regionalni direktor za obrazovanje, govori: “Tvrde da su tu naselja koja mi kao Palestinci provociramo i kojima prijetimo. Naravno, ono što se zaista događa je upravo suprotno”.

Škola je važna ne samo zbog činjenice da je riječ o konceptnoj građevini napravljenoj od automobilskih guma prekrivenih blatom, nego i zbog koncepta koji stoji iza nje: moć obrazovanja. Predstavlja izazov za beduinsku kulturu, zbog mješovitih odjeljenja. Projekt je dobio i međunarodno priznanje, na pločama piše da je podržavaju i vlade i nevladine organizacije.

Ročište na Vrhovnom sudu

Dok je ekipa snimala, stigla je delegacija iz Sacramenta, iz Sjedinjenih Američkih Država, da bi donirala knjige i druge potrepštine.

Amanda Ghattas, američka humanitarna radnica, objašnjava: “Pružanje obrazovanja ovoj djeci, je važno jer im daje priliku da idu na univerzitet i da nešto vrate svojoj zajednici”.

No, izraelski doseljenici ne odustaju. Sljedećeg mjeseca će se održati ročište u izraelskom Vrhovnom sudu. Argumentacija će se vrtjeti oko pravnih tačaka, no ono što je zaista na kocki – jesu životni izgledi ove djece.

(Al Jazeera)

Share This Article