Egipatske vlasti zatvorile granični prelaz Refah

sanel
By sanel

Egipatske vlasti zatvorile su granični prelaz Refah sa pojasom Gaze, nakon smrtonosnog napada čija je meta bilo sjedište vojno-obavještajne službe u Refahu, saopštile su egipatske i palestinske vlasti, prenio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Prelaz je “zatvoren do daljnjeg”, potvrdio je zvanični egipatski izvor za AA u srijedu.

Granični prelaz u Refahu predstavlja jedini izlaz iz Gaze jer su svi ostali ulazi u obalnu enklavu blokirani od strane izraelskih vlasti.

“Sigurnosni kordon postavljen je oko sjedišta vojno-obavještajne službe, koja je bila meta jutrošnjeg napada”, istakao je izvor, dodavši da je pristup i novinarima na lice mjesta zabranjen.

Ranije u utorak državna televizija izvijestila je da su najmanje tri vojnika poginula, a više od deset povrijeđeno tokom napada.

Prema izvoru, pojačane sigurnosne mjere u i oko Refaha dio su “izvanrednih aranžmana, koji uključuju postavljanje blokada na putevima, prekida u komunikacijama i pokretanja kombinovanih operacija”.

Direktor granica u vladi Gaze Maher Abu Sabha potvrdio je zatvaranje granice.

“Egipatske vlasti obavijestile su nas da će prelaz biti zatvoren u oba pravca do daljnjeg”, izjavio je Abu Sabha za AA.

Nemiri u Egiptu traju od kako je vojska izvršila udar i svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija 3. jula, nakon masovnih demonstracija protiv njega. Sjeverni Sinaj je od tada meta skoro svakodnevnih napada od neidentificiranih počinilaca. Osumnjičeni militanti ubili su u toj regiji 25 policajaca prošlog mjeseca.

(AA)

Share This Article