Kurdi zaustavili povlačenje iz Turske

sanel
By sanel

Kurdski pobunjenici prekinuli su povlačenje sa teritorije Turske, koja prema njihovim riječima, nije preduzela dogovorene mjere u okviru mirovnog procesa,

Pobunjenici pod okriljem Radničke partije Kurdistana (PKK) započeli su povlačenje iz Turske u Irak ranije ove godine, ali je rukovodilac političkog krila kurdskih pobunjenika Cemil Bayik ocijenio da turska Vlada nije ispunila svoj dio nagodbe, prenijela je agencija Reuters.

Povlačenje je trebao biti ključni element za okončanje kurdskog pobunjeništva u Turskoj.

PKK je u martu objelodanio dogovor o okončanju konflikta u kome je ubijeno na desetine hiljada ljudi. Predviđeno je postepeno povlačenje PKK-a sa turske teritorije u autonomni kurdski region na sjeveru Iraka.

“Dok je povlačenje prekinuto, nastavlja se primirje kako bi [vladajuća] AK partija imala šansu da preduzme korake u skladu s projektom lidera Apa [Abdullaha Ocalana]”, navodi se u ponedjeljak u saopćenju KCK-a, političkog krila PKK-a.

Krhki razgovori

Kurdski pobunjenici počeli su 8. maja povlačenje iz Turske u uporišta u sjevernom Iraku, što je bio prvi vidljivi znak da bi krhki razgovori koji se vode mjesecima između turskih vlasti i PKK-a mogli dovesti do okončanja gerilskog rata u kojem je poginulo 45.000 ljudi.

Kurdi su saopćili da neće odustati od obećanja da će se povući nakon što su dobili naredbu svog vođe Abdullaha Ocalana, a koji je u martu iz  turskog zatvora pozvao na historijski prekid borbi, poslije nekoliko mjeseci tajnih mirovnih razgovora s turskim sigurnosnim službama.

Irak je 9. maja saopćio da neće pružiti utočište kurdskim pobunjenicima iz Turske, pripadnicima PKK-a, jer iračka Vlada ne prihvata takve naoružane grupe koje “mogu da budu iskorištene da se naruši” iračka sigurnost i stabilnost, prenosi Tanjug.

(AJ Balkans)

Share This Article