Mrtvi i ranjeni u sukobima u Egiptu

sanel
By sanel

Dvije osobe su poginule dok je desetine povrijeđeno u sukobima pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

U sukobima u gradu Dimyata, u regiji Kefr al-Batih, hicem iz vatrenog oružja je ubijena jedna osoba, dok su tri ranjene. Jedna osoba je stradala, a sedam je povrijeđeno i tokom sukoba u Aleksandriji u kojima je korišteno oružje, ali i kamenje.
 
U gradu Asyut na jugu Egipta snage sigurnosti su koristile suzavac i gumene metke kako bi rastjerali okupljene demonstrante.
 
Prema posljednjim podacima, u gradu Maadi na sjeveru Egipta došlo je do sukoba između protivnika i pristalica vlasti koja je na funkcije preuzela državnim udarom, žrtava nije bilo.
 
Inače, protivnici vojnog udara u Egiptu nastavili su i jučer s protestima pod nazivom “Narod nastavlja s revolucijom” u cilju okončanja vojnog udara u toj zemlji i povratka na vlast svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija.
 
Demonstranti koji podržavaju svrgnutog Mursija već 70 dana svakodnevno izlaze na ulice nakon džuma-namaza, sedmične muslimanske molitve, kako bi protestirali protiv vojnog udara.
 
Okupljeni demonstranti, tražeći nastavak demokratskih procesa u zemlji, uzvikivali su slogane “Kraj vojnom udaru”, “Mursi je naš predsjednik”, i “Hoćemo povratak demokratije”.
 
Hiljadu osoba je ubijeno u Egiptu samo od polovine augusta, uglavnom prve sedmice protesta, a većina demonstranata su bile Mursijeve pristalice.
 
Također, više od 2.000 pripadnika Muslimanskog bratstva je uhapšeno, među kojima su glavne vođe i čelnici ovog pokreta.

(AA)

Share This Article