Kod Prijedora pronađena najveća masovna grobnica u posljednjih 10 godina

sanel
By sanel

Na lokalitetu Tomašica, u okolini Prijedora, otkrivena je masovna grobnica sa velikim brojem žrtava. Prve procjene govore da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica u Bosanskoj Krajini, otkrivena u posljednjih 10 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 Masovna grobnica bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka.

Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Broj žrtava zakopanih u ovoj masovnoj grobnici, prema prvim vizuelnim procjenama, je više desetaka žrtava, a tačan broj i identitet žrtava, bit će utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta, raspoloživim forenzičkim metodama.

Prema prikupljenim dokazima u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se o primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta. Proces ekshumacije se nastavlja, navode u Tužilaštvu BiH.

(Klix.ba)

Share This Article