Najavljen sastanak Kerryja i Abbasa u Londonu

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry sastat će se u ponedjeljak u Londonu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom kako bi raspravljali o direktnim razgovorima između Izraela i Palestinaca, saopćio je State Department. 

Kerry, koji se sastao s Abbasom u brojnim navratima tokom proteklih pet mjeseci, sastat će se s njim tokom evropske turneje od 6. do 9. septembra, tokom koje bi također posjetio Livaniju i Francusku, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. 

Nova jevrejska naselja

Palestinci i Izraelci nastavili su 29. jula s direktnim pregovorima nakon skoro petogodišnjeg prekida izazvanog plestinskim protivljenjem širenju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama Zapadne Obale i istočnog Jerusalema. 

Palestinci tvrde da su ta naselja, koja su trenutno dom za više od pola miliona Izraelaca, otežala podijelu zemlje između dva naroda.  

Palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti privremena rješenja, jer je to recept za novu politiku naseljavanja praznih palestinskih područja na Zapadnoj Obali, istakao je u Nabil Shaath, član Centralnog komiteta partije Fatah.

U intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Maan, Shaath je objasnio da su dvije strane provele prošlih mjesec i po dana prezentirajući probleme poput granica i sigurnosti i da bi Izrael tek trebalo nešto da ponudi.

On je naglasio da Palestinska uprava (PU) nastavlja da podržava pregovore, uprkos činjenici što Izrael insistira da se održi jevrejska priroda te države i da nastavi da kontrolira rijeku Jordan, a ne priznaje nikakve ranije sporazume, što neki u palestinskom sjedištu u Ramalahu smatraju povratkom na tačku jedan i staru izraelsku poziciju.

Shaath je pri tom aludirao na zahtjev Izraela da Palestinci priznaju tu državu kao jevrejsku, što su oni već ranije odbili, u uvjerenju da bi mogla da naruši ostvarenje prava koje polažu na povratak palestinskih izbjeglica na današnju izraelsku teritoriju.

On tvrdi da je Izrael dozvolio američkom izaslaniku za bliskoistočne pregovore Martinu Indyku da prisustvuje samo jednom od šest sastanaka od obnove pregovora krajem jula, jer navodno neće da Sjedinjene Američke Države posreduju.

Takođe, zvaničnici grada Jerusalema odobrili su nedavno planove za izgradnju infrastrukture za novih 1.500 stanova u istočnom dijelu grada, što bi moglo dodatno narušiti tek obnovljene bliskoistočne mirovne pregovore.

Širenje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i podizanje stanova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalemu jedan je od najvećih nesporazuma između Palestine i Izraela.

Još 2010. godine, za vrijeme posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Izraelu, najavljena je izgradnja u tom kvartu, što je izazvalo diplomatski jaz u odnosima dvije države saveznice, podsjeća agencija AP.

Izrael je anektirao istočni Jerusalem nakon što ga je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom, a tada je osvojen i Pojas Gaze.

Palestinci žele u tom dijelu grada proglasiti prijestolnicu svoje buduće države.

Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječna prijestolnica Izraela.

Oko 200.000 Jevreja i 250.000 Palestinaca živi u istočnom Jerusalimu, gdje se nalaze jevrejska, kršćanska i muslimanska “sveta mjesta”.

Izrael smatra dijelove istočnog Jerusalema u kojima žive Jevreji kvartovima poput drugih u zapadnom dijelu grada, ali međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju i označava te kvartove nelegalnim i nelegitimnim naseljima.

(AJ Balkans)

Share This Article