Palestinci ne žele privremena rješenja

sanel
By sanel

Palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti privremena rješenja, jer je to recept za novu politiku naseljavanja praznih palestinskih područja na Zapadnoj Obali, istakao je u četvrtak Nabil Shaath, član Centralnog komiteta partije Fatah.

U intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Maan, Shaath je objasnio da su dvije strane provele prošlih mjesec i po dana prezentirajući probleme poput granica i sigurnosti i da bi Izrael tek trebalo nešto da ponudi.

On je naglasio da Palestinska uprava (PU) nastavlja da podržava pregovore, uprkos činjenici što Izrael insistira da se održi jevrejska priroda te države i da nastavi da kontrolira rijeku Jordan, a ne priznaje nikakve ranije sporazume, što neki u palestinskom sjedištu u Ramalahu smatraju povratkom na tačku jedan i staru izraelsku poziciju.

Shaath je pri tom aludirao na zahtjev Izraela da Palestinci priznaju tu državu kao jevrejsku, što su oni već ranije odbili, u uvjerenju da bi mogla da naruši ostvarenje prava koje polažu na povratak palestinskih izbjeglica na današnju izraelsku teritoriju.

On tvrdi da je Izrael dozvolio američkom izaslaniku za bliskoistočne pregovore Martinu Indyku da prisustvuje samo jednom od šest sastanaka od obnove pregovora krajem jula, jer navodno neće da Sjedinjene Američke Države posreduju.

Na pitanje o stavu PU o pregovorima, Shaath je rekao da se Izrael još nije izjasnio o pitanjima na dnevnom redu i da je suviše rano govoriti o  rezultatima. “Čekat ćemo da vidimo”, rekao je on.

U srijedu je Yasser Abed Rabbo,  jedan od savjetnika predsjednika PU Mahmouda Abbasa, izjavio da su pregovori između Izraela i Palestinaca uzaludni i neće uroditi plodom bez većeg pritiska Washingtona.

Izgradnja naselja

Američki državni sekretar John Kerry, koji je najviše doprinio povratku za pregovarački sto, poslije tri godine zastoja, dao je dvjema stranama rok od devet mjeseci da izglade nesporazume, sastajući se naizmjenično u Jerusalemu i na Zapadnoj Obali.

Malo informacija je procurilo o početnim pregovorima, ali je Abbas upozorio da je nastavak širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu narušio pregovore.

Na tim teritorijama Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze. Izrael je objavio tendere ili ubrzanje planiranja izgradnje 3.100 stambenih jedinica na Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalemu prošlog mjeseca. Ta zemlja tvrdi da će se graditi u naseljima za koje očekuje da ostanu pod njenom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma.

Jedan anonimni palestinski zvaničnik rekao je u srijedu da je izraelska strana ponudila da ostavi netaknutim desetine naselja, pa čak i vojne baze, u sklopu dogovora o Palestini u privremenim granicama, ali su Palestinci to odbili, jer se brinu da bi privremena rješenja mogla postati stalna.

U poruci za jevrejsku Novu godinu, koja se slavi u četvrtak i petak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da želi stvaran i trajan mir, a ne sporazum koji će se slaviti dva minuta i onda propasti. “To mora biti utemeljeno na priznanju Izraela kao jevrejske države i našoj sigurnosti”, rekao je on.

Netanyahu i Abbas sastat će se odvojeno s Kerryjem u Evropi naredne sedmice da diskutiraju o pregovorima.

(AJ Balkans)

Share This Article